Хрватска

Милановић: Турудић је пробисвјет, Пленковић терориста и диктатор

  • Извор: Агенције
  • 07.02.2024. 15:46

Иван Турудић постао је нови шеф ДОРХ-а. Хрватски сабор га је данас изгласао са 78 гласова за, 60 против и два суздржана.

Опозиција, која је након гласовања о Турудићу напустила сједницу, прије тога је, на позив Пеђе Грбина (СДП), минутом шутње "одала почаст хрватском правосуђу".

Након избора Турудића огласио се предсједник Зоран Милановић. Рекао је како није чуо за Пленковићеву поруку ДОРХ-у, али да "ће добити и он од некога поруку":

"Често на прољеће ријека правде дође. Ја сам послао документе, а писмо", навео је и дода да је цијела расправа била фарса.

"Цијели ХДЗ је једногласно изабрао овог пробисвјета. Ово је први пут од друга Тита да партија бира главног државног тужиоца", рекао је.


Епидемија морбила у Бијељини

Епидемија морбила у Бијељини

Назвао је УСКОК-ову оптуженицу Јосипу Плеслић, бившу Римац, која је с Турудићем размјењивала поруке - "Мадаме де Помпадоур".

"Онда се оградио са седмочланим комитетом ХДЗ-а који је једногласно изабрао тог пробисвјета и на крају се окружио цијелом партијом. Ово је против пут од Тита да партија одлучује о човјеку који хапси и затвара. Ово је национална катастрофа", додао је.

"Ја сам послао документ који јасно оговори о каквом се човјеку ради. Цијеле ове преписке између мадам и Турудића је уствари вишак. Хвала Богу што су то објавили и то указује да је он особа која је требала бити од интереса ДОРХ-а. И сада се као аргумент извлачи зашто неко није реаговао 2015. Па зато што сам ја био премијер, а не терориста, диктатор. Па не можеш ДОРХ-у наредити да покрене поступак", рекао је.

"Јавност би, да је то забрањено, била прикраћена за сазнања о каквим вуцибатинама имамо посла. И сад би то забранили. Као задња криминална вуцибатина крећеш се с човјеком који је под истрагом. Ти се с њим налазиш да му честиташ што? Бадњак? Кинеску нову годину? Говорим о састанцима са Здравком Мамићем", појаснио је.


Вања Вуковић ухапшен због пријетњи свједоку у предмету убиства Раденка Башића

Вања Вуковић ухапшен због пријетњи свједоку у предмету убиства Раденка Башића

Он је позвао на отпор, како је рекао, "угњетавачима".

"Позивам на отпор угњетавачима. По Пленковићу се то не би требало објавити, а ово је информација коју јавност мора знати", навео је и поновио да ће као предсједник помиловати свакога ко буде осуђен због тог закона о цурењу информација.

Каже да је за њега непријатељ државе ко год је гласао за ово.

"Тко год је гласао за ово, за мене је непријатељ државе. Копајте даље, од мене податке више нећете добити, ја сам дао оно што је од капиталног јавног интереса. Пленковић је јуче те папире вратио мени. Ви сад имате сазнање о чињеницама... Шта је он направио о свему томе? Назвао је Турудића... Та државна институција, ДОРХ, има доста сазнања о Турудићу које су такве природе да никад нису довели до истраге. Пленковићев интерес је да онемогући оваква цурења", додао је.

"Пленковића пече што је ово изашло два дана прије одлуке. Турудић је вирулентан, епидемиолошки опасан", рекао је.

"Сада премијер очајава јер сам му то јавио два дана прије, па што онда. Не може сигурносна процјена бити доказ да је неко исправан. То је као да неко дође са здравим налазима, а пљује крв. На то Пленковић затвара очи. Ја му само могу рећи да му ријеке правде долазе", рекао је.

Како каже хрватски предсједник, о Турудићу доста сазнања има и ДОРХ.

"ДОРХ има доста сазнања о Турудићу и ова битанга им долази за шефа, а његов интерес је да прокопа те архиве и види има ли њега туте. Пленковићев интерес је да спријечи цурење оваквих информације да јавност не види с каквом ништаријом има посла. Људима у ДОРХ-у долази човјек према којем имају презир. Он је једини судија који се понаша тако. Порука оних 78 клатежа који је уз ХДЗ- радите против Хрватске. Сада имамо закон који жели спријечити да не видимо какве се сељачине и муљатори врте уз власт. Он ради с људима из странке за странку, па тога је било још крајем 80-их када је гојенац ишао по љетним школама кумровечке школе. За вријеме Туђмана то престаје, а након Рачана и Санадера то нестаје. Послије никоме то није пало на памет да било кога повезаног с политичком странком постави на такво мјесто", каже.


Због чега мушкарци нађу љубавницу?

Због чега мушкарци нађу љубавницу?

"Ово је толики очајнички потез једног насиља, насилног музгавца. Да смо у било којем поступку мониторинга или преговора, ово би нас коштало уласка у ЕУ. Ово је најнижа тачка хрватског политичког живота откад се ја бавим политиком, а то је од 2004.", навео је.

"Музгавац пријети ДОРХ-у, новинарима у виду нећемо вас утамничити, али ћемо убити бога у вама док нам не дате податке тко вам је дао поруке од мадаме", каже.

Пратите нас и путем Вибера