Lider NSD-a

Od uspješnog preduzetnika, do političkog lidera - Biografija Andrije Mandića, prvog Srbina na čelu Skupštine Crne Gore

  • Izvor: ATV
  • 31.10.2023. 09:04

Lider Nove srpske demokratije (NSD) Andrija Mandić izabran je za predsjednika Skupštine Crne Gore.

Mandić je prvi Srbin na čelu crnogorske Skupštine.

Andrija Mandić je rođen 19. januara 1965. godine u Šavniku. Diplomirao je na Metalurško-tehnološkom fakultetu u Podgorici.

Prije aktivnog političkog angažmana, bio je uspješan preduzetnik. Kao direktor i suvlasnik akcionarskog društva za preradu obojenih metala, organizovao je prvu privatnu proizvodnju aluminijumskih legura u Crnoj Gori. U saradnji sa Metalurško-tehnološkim fakultetom iz Podgorice radio je na projektovanju, izradi i instaliranju opreme za livenje aluminijuma, kao i na komercijalnom metalurškom inženjeringu.

Andrija Mandić izabran za predsjednika Skupštine

Andrija Mandić izabran za predsjednika Skupštine

Jedan je od osnivača Srpske narodne stranke, a od 2003. do 2009. godine bio je predsjednik SNS-a. U Vladi nekadašnje SRJ obavljao je funkciju zamjenika ministra za privredu. Bio je na čelu koalicije "Srpska lista", i njen predsjednički kandidat na izborima 2008. godine.

Ujedinjenjem nekadašnje Srpske narodne stranke i Narodne socijalističke stranke Momira Bulatovića 24. januara 2009. godine osnovana je Nova srpska demokratija. Andrija Mandić je od tada na čelu te političke organizacije koja je do 30. avgusta prošle godine bila najjača opoziciona stranka, a od tog datuma je vladajuća partija sa najvećim brojem poslaničkih mandata.

Dodik čestitao Mandiću

Dodik čestitao Mandiću

Od 2012. godine, osnivač je i član Predsjedništva Demokratskog fronta. Bio je nosilac liste "Demokratski front – Mi ili on" na parlamentarnim izborima 2016. godine. Tadašnja izborna pobjeda tog političkog saveza je osujećena režimskom organizacijom lažnog državnog udara, a protiv lidera DF-a je organizovano, kako su tvrdili, lažno suđenje i montirani politički proces.

Na parlamentarnim izborima 2020. godine, sa koalicijom “Za budućnost Crne Gore” pobijedio je režim Mila Đukanovića i sa drugim predsjednicima stranaka ovog saveza i ostatkom dotadašnje opozicije smijenio vlast DPS-a po prvi put od 1989. godine.

Od 2001. godine do 2020. godine bio je poslanik u Skupštini Crne Gore.

Spajić: Vlada Crne Gore sa najvećom podrškom u istoriji obećava stabilnost

Spajić: Vlada Crne Gore sa najvećom podrškom u istoriji obećava stabilnost

Bio je član delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Еvrope, kao i član Ustavnog odbora, Odbora za bezbjednost i odbranu, Odbora za antikorupciju i član delegacije u Parlamentarnoj skupštini OЕBS-a. Bio je predsjednik anketnih odbora i komisija za kontrolu postupka privatizacije.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 20:10 Еmisija: Dosije

    ''Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije, na sasvim novi način, precizno poput vještaka.

  • 20:45 Serija: Od jutra do sutra

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:30 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:20 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''Priča o ozloglašenom narko bosu, jednom od najopasnijih i krvoločnijih mafijaša.

  • 23:20 Serija: Red Rok (12+)

    Red Rok' je irska kriminalistička serija koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.