Лидер НСД-а

Од успјешног предузетника, до политичког лидера - Биографија Андрије Мандића, првог Србина на челу Скупштине Црне Горе

  • Извор: АТВ
  • 31.10.2023. 09:04

Лидер Нове српске демократије (НСД) Андрија Мандић изабран је за предсједника Скупштине Црне Горе.

Мандић је први Србин на челу црногорске Скупштине.

Андрија Мандић је рођен 19. јануара 1965. године у Шавнику. Дипломирао је на Металуршко-технолошком факултету у Подгорици.

Прије активног политичког ангажмана, био је успјешан предузетник. Kао директор и сувласник акционарског друштва за прераду обојених метала, организовао је прву приватну производњу алуминијумских легура у Црној Гори. У сарадњи са Металуршко-технолошким факултетом из Подгорице радио је на пројектовању, изради и инсталирању опреме за ливење алуминијума, као и на комерцијалном металуршком инжењерингу.

Андрија Мандић изабран за предсједника Скупштине

Андрија Мандић изабран за предсједника Скупштине

Један је од оснивача Српске народне странке, а од 2003. до 2009. године био је предсједник СНС-а. У Влади некадашње СРЈ обављао је функцију замјеника министра за привреду. Био је на челу коалиције "Српска листа", и њен предсједнички кандидат на изборима 2008. године.

Уједињењем некадашње Српске народне странке и Народне социјалистичке странке Момира Булатовића 24. јануара 2009. године основана је Нова српска демократија. Андрија Мандић је од тада на челу те политичке организације која је до 30. августа прошле године била најјача опозициона странка, а од тог датума је владајућа партија са највећим бројем посланичких мандата.

Додик честитао Мандићу

Додик честитао Мандићу

Од 2012. године, оснивач је и члан Предсједништва Демократског фронта. Био је носилац листе "Демократски фронт – Ми или он" на парламентарним изборима 2016. године. Тадашња изборна побједа тог политичког савеза је осујећена режимском организацијом лажног државног удара, а против лидера ДФ-а је организовано, како су тврдили, лажно суђење и монтирани политички процес.

На парламентарним изборима 2020. године, са коалицијом “За будућност Црне Горе” побиједио је режим Мила Ђукановића и са другим предсједницима странака овог савеза и остатком дотадашње опозиције смијенио власт ДПС-а по први пут од 1989. године.

Од 2001. године до 2020. године био је посланик у Скупштини Црне Горе.

Спајић: Влада Црне Горе са највећом подршком у историји обећава стабилност

Спајић: Влада Црне Горе са највећом подршком у историји обећава стабилност

Био је члан делегације Скупштине Црне Горе у Парламентарној скупштини Савјета Европе, као и члан Уставног одбора, Одбора за безбједност и одбрану, Одбора за антикорупцију и члан делегације у Парламентарној скупштини ОЕБС-а. Био је предсједник анкетних одбора и комисија за контролу поступка приватизације.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм