Predsjednik "Veritasa"

Štrbac: Indoktrinacija djece u Hrvatskoj u smjeru mržnje prema Srbima veoma opasna

  • Izvor: RTRS
  • 10.04.2022. 09:57

Činjenica da se većina grafita mržnje prema Srbima u Hrvatskoj pojavila u blizini vrtića i škola je zastrašujuća, izjavio je predsjednik Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac.

Štrbac je naglasio da odrasli koji crtaju te grafite šalju određene poruke djeci.

- Već od predškolskog uzrasta djeca se indoktriniraju u smjeru da su Srbi i da je sve što je srpsko veliko zlo i velika opasnost po hrvatsku državu. U toj indoktrinaciji učestvuju svi segmenti društva - upozorio je Štrbac.

Štrbac je istakao da generacije koje su rođene u ratu ili nakon njega mrze Srbe više nego generacije s kojima smo odrastali u bivšoj Jugoslaviji.

- To je samo po sebi apsurdno. Da bi se dobila jedna generacija koja ne mrzi druge i drugačije, treba ih edukovati u tom pravcu, potpuno drugačijem od indoktrinacije, a za to je potrebno da se udruže svi segmenti društva. Ako ih ne vole, bar da ih podnose, da ih spremaju za suživot, što u Hrvatskoj još ne rade. To ne ide dekretima, potrebno je dosta vremena da se iskorijeni mržnja prema Srbima - rekao je Štrbac.

Podaci o napadima na Srbe i grafitima mržnje koje su analizama utvrdila srpska udruženja u Hrvatskoj su vjerodostojni, ali nisu odraz stvarnog stanja na terenu, naveo je Štrbac.

Istakao je da je to samo dio govora mržnje i nasilja nad Srbima i dodao da, kada bi se prikupili svi podaci sa terena toga bi bilo mnogo više.

Podsjetimo, analizama srpskih udruženja u Hrvatskoj utvrđeno je da je prošle godine u toj državi napadnuto 26 lica srpske nacionalnosti. Zabilježeno je i 297 grafita mržnje.

Tagovi:
  • 20:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić

    ''Koliko znate o onima koji žive pod budnim okom javnosti?Znate li o čemu maštaju, šta su sve prošli, u čemu uživaju, šta rade kada su potpuno sami? Koje tajne su spremni da otkriju? Koliko su spremni da se ogole?

  • 21:00 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:45 Serija: Ko te šiša (12+)

    Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: Еl Čapo (16+)

    *Serija: Еl Čapo (16+)

  • 23:30 Serija: Red Rok

    Serija: Red Rok