Predsjednik "Veritasa"

Štrbac: Indoktrinacija djece u Hrvatskoj u smjeru mržnje prema Srbima veoma opasna

  • Извор: РТРС
  • 10.04.2022. 09:57

Činjenica da se većina grafita mržnje prema Srbima u Hrvatskoj pojavila u blizini vrtića i škola je zastrašujuća, izjavio je predsjednik Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac.

Štrbac je naglasio da odrasli koji crtaju te grafite šalju određene poruke djeci.

- Već od predškolskog uzrasta djeca se indoktriniraju u smjeru da su Srbi i da je sve što je srpsko veliko zlo i velika opasnost po hrvatsku državu. U toj indoktrinaciji učestvuju svi segmenti društva - upozorio je Štrbac.

Štrbac je istakao da generacije koje su rođene u ratu ili nakon njega mrze Srbe više nego generacije s kojima smo odrastali u bivšoj Јugoslaviji.

- To je samo po sebi apsurdno. Da bi se dobila jedna generacija koja ne mrzi druge i drugačije, treba ih edukovati u tom pravcu, potpuno drugačijem od indoktrinacije, a za to je potrebno da se udruže svi segmenti društva. Ako ih ne vole, bar da ih podnose, da ih spremaju za suživot, što u Hrvatskoj još ne rade. To ne ide dekretima, potrebno je dosta vremena da se iskorijeni mržnja prema Srbima - rekao je Štrbac.

Podaci o napadima na Srbe i grafitima mržnje koje su analizama utvrdila srpska udruženja u Hrvatskoj su vjerodostojni, ali nisu odraz stvarnog stanja na terenu, naveo je Štrbac.

Istakao je da je to samo dio govora mržnje i nasilja nad Srbima i dodao da, kada bi se prikupili svi podaci sa terena toga bi bilo mnogo više.

Podsjetimo, analizama srpskih udruženja u Hrvatskoj utvrđeno je da je prošle godine u toj državi napadnuto 26 lica srpske nacionalnosti. Zabilježeno je i 297 grafita mržnje.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.