Borci na čekanju

Još ništa od memoranduma BORS-a i Vlade Srpske

  • 09.06.2018. 19:17

Memorandum, čiju su izradu dogovorili Vlada Srpske i Boračka organizacija, a koji bi trebalo da bude osnov za rješavanje gorućih problema boračke populacije, već tri mjeseca čeka potpisivanje.

U BORS-u kažu da je njihova verzija spremna ali da je niko iz Vlade još nije pogledao jer, kako tvrde, ne mogu da dogovore sastanak. Daju rok do 27. juna i pitaju se ima li, u suprotnom, smisla da memorandum, uopšte, postoji.

"Mi smo na posljednjem Predsjedništvu održanom šestog juna donijeli zaključak da pozovemo Vladu da taj Memorandum uzme ozbiljno u razmatranje i da potpišemo 27. ovog mjeseca, to bi bilo na 25. godišnjicu formiranja Boračke organizacije RS, i ja zaista više nemam ni želju, ni namjeru, ni potrebu da više slušam opravdanja", kaže Milomir Savčić, predsjednik BORS-a.

Memorandumom bi trebalo da bude obuhvaćeno rješavanje statusa BORS-a, zapošljavanja i stambenog zbrinjavanja boračkih kategorija, radnog i ratnog staža, problema osuđenih i optuženih pripadnika Vojske Republike Srpske za ratne zločine... Osim toga, definišu se i rokovi do kada ta pitanja treba da budu riješena. 

Ministar kaže da se od memoranduma nije odustalo. Milenko Savanović objašnjava da niko nema ništa protiv, ali da se još traže rješenja kojima bi svi bili zadovoljni, posebno kada su u pitanju borci koji imaju više od 65 godina života ali im fali staž. 

"Ako idemo na otvaranje penzinog i zdravstvenog osiguranja i zakona o pravima boraca, mislim da to nije mudro da te zakone otvorimo radi toga, tim više što je ovo izborna godina. Hoćemo da nađemo način da nagradimo te ljude, obeštetimo a da ne dižemo veliku priču", kaže Milenko Savanović ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS.

Što se tiče statusa Boračke organizacije, memorandum posebno ističe njen značaj, u smislu reprezentativne organizacije u oblasti zaštite boračkih prava. Definisanje tog pitanja memorandumom je prelazno rješenje.

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Biznis klub

    '‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.