Alen Šeranić u Ženevi

Na Skupštini SZO o vakcinaciji, antibioticima kardiovaskularnom zdravlju

  • 20.05.2019. 13:08

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da će na Skupštini Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/ u Ženevi biti riječi o vakcinaciji, odnosno o podizanju obuhvata imunizacije u evropskom regionu, sa naglaskom na zemlje okruženja, te Republiku Srpsku i BiH.

Šeranić je rekao Srni da će biti razgovarano i o rezistenciji na antibiotike i lijekove za virusna oboljenja, jer je to važna tema za Evropu i ovdašnji region, te da će planove Republike Srpske u toj oblasti podržati SZO. 

"Veoma su važne naše aktivnosti sa kancelarijom SZO u BiH koje finansira Švajcarska agencija, a odnose se na prevenciju masovnih nezaraznih oboljenja. U vezi s tim upravo se završava jedan projekat koji se odnosi na unapređenje kardiovaskularnog zdravlja u Srpskoj", naveo je Šeranić koji učestvuje na redovnom zasjedanju 72. Skupštine SZO u Ženevi. 

Sjednica Svjetske zdravstvene skupštine, koja je najviši organ SZO, održava se jednom godišnje i okuplja predstavnike svih zemalja članica koji diskutuju o do sada postignutim ciljevima u okviru milenijumskih razvojnih ciljeva UN, kao i aktivnostima i mjerama koje su zemlje članice sprovele pod motom "Zdravlje za sve". 

Iz resornog ministarstva navode da SZO ima važnu ulogu u pružanju globalne podrške jačanju i poboljšanju zdravstvene zaštite, radi na suzbijanju epidemijskih, endemijskih i hroničnih nezaraznih bolesti, bolesti zavisnosti i faktora rizika, te na poboljšanju ishrane, promovisanju zdravog stila života i zdravstvenom prosvjećivanju. 

Redovno zasjedanje Svjetske zdravstvene skupštine SZO trajaće do 28. maja.

  • 20:00 Lutrija RS, Loto

    Prenos izvlačenja dobitnih kombinacije igre na sreću Loto 7/39 Lutrije Republike Srpske.

  • 20:10 Mikrodržave: Malta, dokumentarni program

    '''Mikrodržave: Malta, dokumentarni program

  • 21:10 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ''''''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 22:00 Serija: Ko te šiša (12+)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:30 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:45 Serija: Red Rok (12+)

    ''''Red Rok' je irska kriminalistička serija u režiji Petera MkKena koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rok u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.