Vašington

Amerika: I Miša Vacić na listi sankcionisanih

  • Izvor: ATV
  • 16.11.2023. 17:13

Na najnovijoj listi sankcionisanih pojedinaca američkog ministarstva finansija našao se i lider Srpske desnice Miša Vacić.

Amerikanci su sankcionisali Mišu Vacića jer je na referendumima za nezavisnost regiona u Donbasu bio međunarodni posmatrač.

Takođe, kako su naveli, sankcionisan je jer je "zagovarao aneksiju ovih regiona od strane Rusije".

"Stejt department imenuje Mišu Vačića na osnovu ЕO 14024 da je odgovoran ili saučesnik, ili da je direktno ili indirektno učestvovao ili pokušao da se uključi u aktivnosti koje narušavaju mir, bezbjednost, političku stabilnost ili teritorijalni integritet Sjedinjenih Država , svojim saveznicima ili partnerima, za ili u ime, ili u korist, direktno ili indirektno, Vlade Ruske Federacije", navodi se u saopštenju američkog ministarstva finansija.

Objasnili su da je imovina svih sankcionisanih osoba koja se nalazi u SAD ili u posjedu ili kontroli američkih osoba blokirana i mora se prijaviti OFAC-u.


Amerika uvela sankcije Đokiću i Peroviću

Amerika uvela sankcije Đokiću i Peroviću

"Osim toga, blokirani su i svi subjekti koji su u vlasništvu, direktno ili indirektno, pojedinačno ili u zbiru, 50 odsto ili više od strane jedne ili više sankcionisanih osoba. Sve transakcije američkih osoba unutar (ili u tranzitu) Sjedinjenih Država koje uključuju bilo kakvu imovinu ili interese u imovini određenih ili na drugi način blokiranih osoba su zabranjene osim ako nisu odobrene opštom ili posebnom licencom izdatom od OFAC-a ili izuzete. Zabrane uključuju davanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od strane, ili u korist bilo koje blokirane osobe, ili primanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od bilo koje takve osobe", pojašnjeno je.

Amerikanci nisu propustili priliku ni da zaprijete.

"Osim toga, finansijske institucije i druga lica koja obavljaju određene transakcije ili aktivnosti sa kažnjenim licima mogu se izložiti sankcijama ili biti predmet izvršne radnje", zaprijećeno je u saopštenju.

Pratite nas i putem Vibera