Politički analitičar

Deđanski: Ukidanje dinara - sofisticirani progon Srba uz podršku zapada

  • Izvor: SRNA
  • 31.01.2024. 12:48

Politički analitičar Stevica Deđanski smatra da je odluka Prištine da ukine srpski dinar protivpravna i pokušaj protjerivanje Srba sa Kosova i Metohije malo suptilnijim sredstvima od upada sa snajperima, te da je sigurno donesena uz prethodni dogovor sa zapadnim silama.

"Ovo je malo sofisticiranije, ali je sigurno u dogovoru sa zapadom, pre svega sa SAD i ЕU. Oni lažno govore jedne stavove koji treba da se čuju i koji su po međunarodnom pravu, a onda /premijer samoproglašenog Kosova/ Aljbin Kurti sprovede ono što želi", rekao je Srni Deđanski.

Prema njegovim riječima, cilj Zapada je da se Srbi osjećaju nesigurno i da odu iz južne srpske pokrajine i tima rješavaju problem po sistemu "nema Srba - nema problema".

"Ukidanje dinara na KiM može imati dalekosežne posljedice"

Deđanski je naglasio da je na Beogradu da to ne dozvoli i da obezbijedi da Srbi na bilo koji način dobijaju novac.

"Da li u drahmama, lirama ili bilo čemu... Da obezbedimo da imaju dovoljno novca da se ne osećaju ugroženo i da to evidentiramo i da se obratimo međunarodnim institucijama koje, naravno, neće ništa da urade, ali je bitno da ostane negde da smo se žalili zbog nekih budućih generacija koji će rešavati problem Kosova i Metohije da imaju neki alat kojim mogu da se bore", smatra Deđanski.

Deđanski je ukazao da Srbi danas imaju Rezoluciju 1244, kao i Dejtonski mirovni sporazum, na osnovu kojih uvijek mogu da se bore za svoja prava na Kosmetu i u Republici Srpskoj, iako taj sporazum "niko ne poštuje od ovih zapadih sila koje su bile garant".

"Mi ne možemo da očekujemo ništa bolje od zapadnih zemalja, možemo da glumimo kao do sada da su nam prijatelji, ali oni na očito to nisu i trebamo da radimo tako da nam ne budu baš ni neprijatelji, to je ono što možemo", smatra Deđanski.

U ponoć se završava humanitarna akcija preko broja 1412

U ponoć se završava humanitarna akcija preko broja 1412

On je istakao da ukidanje srpskog dinara znači velike komplikacije za Beograd, ali da je Srbija dovoljno stabilna i jaka država da to može ekonomski i finansijski da izdrži.

"To jesu komplikacije, ali nisu veće komplikacije nego da izgubimo Kosovo i Metohiju ili je da izgubimo narod na Kosovu i Metohiji?", rekao je Deđanski.

Deđanski je ponovio da Srbija mora stalno da pokazuje da je riječ o ogromnom kršenju međunarodnog prava i o bezobrazluku.

"Oni spremni da zaplenjuju tuđu imovinu u inostranstvu kao što je ruska i da sad čak razmišljaju da ukradenu imovinu poklanjaju nekom drugom. Pa, šta je njima da krše zakon gde god stignu!?", upitao je on.

Deđanski je naglasio da će nipodaštavanje i pritisak na Srbe biti nastavljen.

"Biće ih sve više i biće sve veći i uvijek će se odnositi na Kosovo i Metohiju i na Republiku Srpsku. To su dve stvari koje njih nerviraju, a na nama je da budemo pažljivi da gradimo odnose i tamo i ovamo i da izdržimo", smatra Deđanski.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić održao je sinoć hitan sastanak sa pojedinim ministrima Vlade Srbije, nakon što je premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti odbio prijedlog SAD, ЕU i zemalja Kvinte i odlučio da zabrana upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji počne danas. 

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Еnergo klub

    Relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.