Политички аналитичар

Деђански: Укидање динара - софистицирани прогон Срба уз подршку запада

  • Извор: СРНА
  • 31.01.2024. 12:48

Политички аналитичар Стевица Деђански сматра да је одлука Приштине да укине српски динар противправна и покушај протјеривање Срба са Косова и Метохије мало суптилнијим средствима од упада са снајперима, те да је сигурно донесена уз претходни договор са западним силама.

"Ово је мало софистицираније, али је сигурно у договору са западом, пре свега са САД и ЕУ. Они лажно говоре једне ставове који треба да се чују и који су по међународном праву, а онда /премијер самопроглашеног Косова/ Аљбин Курти спроведе оно што жели", рекао је Срни Деђански.

Према његовим ријечима, циљ Запада је да се Срби осјећају несигурно и да оду из јужне српске покрајине и тима рјешавају проблем по систему "нема Срба - нема проблема".

"Укидање динара на КиМ може имати далекосежне посљедице"

Деђански је нагласио да је на Београду да то не дозволи и да обезбиједи да Срби на било који начин добијају новац.

"Да ли у драхмама, лирама или било чему... Да обезбедимо да имају довољно новца да се не осећају угрожено и да то евидентирамо и да се обратимо међународним институцијама које, наравно, неће ништа да ураде, али је битно да остане негде да смо се жалили због неких будућих генерација који ће решавати проблем Косова и Метохије да имају неки алат којим могу да се боре", сматра Деђански.

Деђански је указао да Срби данас имају Резолуцију 1244, као и Дејтонски мировни споразум, на основу којих увијек могу да се боре за своја права на Космету и у Републици Српској, иако тај споразум "нико не поштује од ових западих сила које су биле гарант".

"Ми не можемо да очекујемо ништа боље од западних земаља, можемо да глумимо као до сада да су нам пријатељи, али они на очито то нису и требамо да радимо тако да нам не буду баш ни непријатељи, то је оно што можемо", сматра Деђански.

У поноћ се завршава хуманитарна акција преко броја 1412

У поноћ се завршава хуманитарна акција преко броја 1412

Он је истакао да укидање српског динара значи велике компликације за Београд, али да је Србија довољно стабилна и јака држава да то може економски и финансијски да издржи.

"То јесу компликације, али нису веће компликације него да изгубимо Косово и Метохију или је да изгубимо народ на Косову и Метохији?", рекао је Деђански.

Деђански је поновио да Србија мора стално да показује да је ријеч о огромном кршењу међународног права и о безобразлуку.

"Они спремни да заплењују туђу имовину у иностранству као што је руска и да сад чак размишљају да украдену имовину поклањају неком другом. Па, шта је њима да крше закон где год стигну!?", упитао је он.

Деђански је нагласио да ће ниподаштавање и притисак на Србе бити настављен.

"Биће их све више и биће све већи и увијек ће се односити на Косово и Метохију и на Републику Српску. То су две ствари које њих нервирају, а на нама је да будемо пажљиви да градимо односе и тамо и овамо и да издржимо", сматра Деђански.

Предсједник Србије Александар Вучић одржао је синоћ хитан састанак са појединим министрима Владе Србије, након што је премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти одбио приједлог САД, ЕУ и земаља Квинте и одлучио да забрана употребе динара на Косову и Метохији почне данас. 

Пратите нас и путем Вибера