Njegovo preosveštenstvo

Еpiskop Irinej: Spremni da žrtvuju narod za prvu čisto islamsku državu u Еvropi

  • Izvor: Agencije
  • 29.12.2023. 21:46

Njegovo preosveštenstvo episkop bački Irinej rekao je da katkad stiče utisak da su vjerski službenici Islamske zajednice BiH spremni da žrtvuju svoje vjernike za neostvarivi projekat prve "čisto islamske" države u Еvropi.

- Uputili smo tim povodom zvaničan sinodski dopis, ali je on ostao bez ikakvog odgovora - rekao je vladika Irinej.

On je ukazao da je Međureligijsko vijeće nastavilo rad kao da je u punom sastavu i da, nažalost, u tome ima podršku ЕU.

- Ako znamo da i u Beogradu, pa, nažalost, i u Novom Sadu, ima političkih stranaka i `socijalnih grupa`, kojima smeta postojanje Republike Srpske, kao što ima i `Srba` koji se ponose time što preziru srpski narod, posebno onaj zapadno od Drine, čemu smo prethodnih dana bili svedoci, ne možemo se čuditi ni onom hodži iz tradicionalno ustaškog Kozarca - rekao je vladika Irinej.

Еpiskop bački je istakao da svjesno i po savjesti tvrdi da postoje i drugačije, autentičnije interpretacije Kurana nego što su to one koje zastupaju bivši poglavar Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić i njegov nasljednik Husein Kavazović ili neki imam iz Kozarca.

Govoreći o Kosovu i Metohiji, episkop Irinej je podsjetio da se patrijarh srpski Porfirije, u ime Srpske pravoslavne crkve /SPC/, prvi odlučno oglasio protiv francusko-njemačkog koncepta za rješavanje kosovsko-metohijskog problema, koji je, kako je naveo, opasan, rizičan čak katastrofalan sa srpskog stanovišta.

- Pri odlučivanju se Crkva drži duhovnog orijentira i sagledava kakve sve okolnosti mogu biti u budućim vremenima, uzimajući u obzir sve opcije. Crkva sve procese mora da posmatra u kategorijama večnosti, u kategorijama istorije spasenja ljudskog roda, a ne u kategorijama međunarodne politike i geostrateških interesa, nikako ne u kategorijama ko zna gde pisanih `agendi` koje lako mogu da okrenu Srbe protiv Srba - rekao je vladika Irinej.

Kada je riječ o revizionizmu i licitiranju brojem jasenovačkih žrtava, episkop Irinej je ukazao da će, ukoliko to ne bude hitno zaustavljeno, to biti ogroman udarac srpskom narodu u cjelini.

- Jasenovački i drugi NDH-dželati bili bi delimično amnestirani, ako ne i rehabilitovani, a njihove žrtve ponovo mučene i posmrtno po drugi put ubijene - rekao je vladika Irinej.

On je ukazao da srpsko društvo, a pogotovu SPC, ima svetu dužnost da narod vaspitava u kulturi liturgijskog, molitvenog pamćenja svetih mučenika za Hrista i svih postradalih od ruku ustaških krvnika.

- Moramo govoriti i pisati istinu o masovnim zločinima u NDH, inspirisanim genocidnom idejom i ideologijom, moliti se svetim jasenovačkim mučenicima, a čuvati sebe i sve svoje od mržnje i osvete kao velikog greha - zaključio je episkop Irinej. 

Pratite nas i putem Vibera