Његово преосвештенство

Епископ Иринеј: Спремни да жртвују народ за прву чисто исламску државу у Европи

  • Извор: Агенције
  • 29.12.2023. 21:46

Његово преосвештенство епископ бачки Иринеј рекао је да каткад стиче утисак да су вјерски службеници Исламске заједнице БиХ спремни да жртвују своје вјернике за неоствариви пројекат прве "чисто исламске" државе у Европи.

- Упутили смо тим поводом званичан синодски допис, али је он остао без икаквог одговора - рекао је владика Иринеј.

Он је указао да је Међурелигијско вијеће наставило рад као да је у пуном саставу и да, нажалост, у томе има подршку ЕУ.

- Ако знамо да и у Београду, па, нажалост, и у Новом Саду, има политичких странака и `социјалних група`, којима смета постојање Републике Српске, као што има и `Срба` који се поносе тиме што презиру српски народ, посебно онај западно од Дрине, чему смо претходних дана били сведоци, не можемо се чудити ни оном хоџи из традиционално усташког Козарца - рекао је владика Иринеј.

Епископ бачки је истакао да свјесно и по савјести тврди да постоје и другачије, аутентичније интерпретације Курана него што су то оне које заступају бивши поглавар Исламске заједнице БиХ Мустафа Церић и његов насљедник Хусеин Кавазовић или неки имам из Козарца.

Говорећи о Косову и Метохији, епископ Иринеј је подсјетио да се патријарх српски Порфирије, у име Српске православне цркве /СПЦ/, први одлучно огласио против француско-њемачког концепта за рјешавање косовско-метохијског проблема, који је, како је навео, опасан, ризичан чак катастрофалан са српског становишта.

- При одлучивању се Црква држи духовног оријентира и сагледава какве све околности могу бити у будућим временима, узимајући у обзир све опције. Црква све процесе мора да посматра у категоријама вечности, у категоријама историје спасења људског рода, а не у категоријама међународне политике и геостратешких интереса, никако не у категоријама ко зна где писаних `агенди` које лако могу да окрену Србе против Срба - рекао је владика Иринеј.

Када је ријеч о ревизионизму и лицитирању бројем јасеновачких жртава, епископ Иринеј је указао да ће, уколико то не буде хитно заустављено, то бити огроман ударац српском народу у цјелини.

- Јасеновачки и други НДХ-џелати били би делимично амнестирани, ако не и рехабилитовани, а њихове жртве поново мучене и посмртно по други пут убијене - рекао је владика Иринеј.

Он је указао да српско друштво, а поготову СПЦ, има свету дужност да народ васпитава у култури литургијског, молитвеног памћења светих мученика за Христа и свих пострадалих од руку усташких крвника.

- Морамо говорити и писати истину о масовним злочинима у НДХ, инспирисаним геноцидном идејом и идеологијом, молити се светим јасеновачким мученицима, а чувати себе и све своје од мржње и освете као великог греха - закључио је епископ Иринеј. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    'Имате ријеч са Милијаном Кос', емисија главне и одговорне уреднице информативног програма, даће прилику ријечима да стигну до вас.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда. Прича прати стјуарте, стјуардесе, механичаре и пилота имагинарне авиокомпаније.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.