Šta su rekli

Euleks se oglasio o uhapšenim Srbima na Kosovu i Metohiji

  • Izvor: Agencije
  • 25.06.2023. 08:37

Misija Euleks prati 108 slučajeva koji se odnose na Srbe na Kosovu i Metohiji.

Euleks ne može detaljnije da komentariše slučajeve i stanje Srba pritvorenih od početka eskalacije situacije na sjeveru, naveli su iz Euleksa.

U odgovoru Euleksa prištinskom portalu ''Nacional'' navodi se da je u skladu sa mandatom te misije da prati odabrane slučajeve u pravosuđu.

Euleks je podsjetio na izjavu visokog predstavnika EU Žozepa Borelja da će ta misija pratiti slučajeve privedenih u kontekstu eskalacije situacije na sjeveru KiM, kao i navode direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića da su Srbi koje je uhapsila kosovska policija maltretirani i fizički zlostavljani.

Društvenim mrežama kruži snimak ispitivanja Srbina:  Crna kesa preko glave, go do pojasa

Društvenim mrežama kruži snimak ispitivanja Srbina: Crna kesa preko glave, go do pojasa

Euleks je naveo da su posmatrači te misije prisustvovali na 1.940 sudskih saslušanja u 330 aktivnih krivičnih i građanskih predmeta od 15. juna 2018. do 14. juna 2023, što je rezultiralo sačinjavanjem tri javna izvještaja sa nalazima i preporukama nadležnim organima.

Navedeno je da Euleks takođe procjenjuje funkcionisanje pravosudnog sistema tzv. Kosova u vezi sa poštovanjem proceduralnih i zakonskih odredbi i ljudskih prava.

Eksperti Euleksa redovno su prisutni u svim kazneno-popravnim ustanovama na tzv. Kosovu, ističe se u odgovoru misije EU.

Srpska lista traži da KFOR i EULEKS rasporede snage na sjeveru

Srpska lista traži da KFOR i EULEKS rasporede snage na sjeveru

Euleks je naveo i da je od MUP-a Srbije zatražio i dobio informacije o slučaju trojice uhapšenih kosovskih policajaca.

"Što se tiče slučaja trojice kosovskih policajaca, Euleks nema mandat da prati slučajeve u drugim jurisdikcijama. Mandat misije za praćenje slučajeva ograničen je na Kosovo. Međutim, Euleks je zatražio i dobio informaciju o slučaju trojice kosovskih policajaca od srpske policije na osnovu Protokola o policijskoj saradnji između Euleksa i MUP-a Srbije", navodi se u odgovoru Euleksa, piše Tanjug.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Biznis klub

    '‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.