Šta su rekli

Euleks se oglasio o uhapšenim Srbima na Kosovu i Metohiji

  • Извор: Агенције
  • 25.06.2023. 08:37

Misija Euleks prati 108 slučajeva koji se odnose na Srbe na Kosovu i Metohiji.

Euleks ne može detaljnije da komentariše slučajeve i stanje Srba pritvorenih od početka eskalacije situacije na sjeveru, naveli su iz Euleksa.

U odgovoru Euleksa prištinskom portalu ''Nacional'' navodi se da je u skladu sa mandatom te misije da prati odabrane slučajeve u pravosuđu.

Euleks je podsjetio na izjavu visokog predstavnika EU Žozepa Borelja da će ta misija pratiti slučajeve privedenih u kontekstu eskalacije situacije na sjeveru KiM, kao i navode direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića da su Srbi koje je uhapsila kosovska policija maltretirani i fizički zlostavljani.

Društvenim mrežama kruži snimak ispitivanja Srbina:  Crna kesa preko glave, go do pojasa

Društvenim mrežama kruži snimak ispitivanja Srbina: Crna kesa preko glave, go do pojasa

Euleks je naveo da su posmatrači te misije prisustvovali na 1.940 sudskih saslušanja u 330 aktivnih krivičnih i građanskih predmeta od 15. juna 2018. do 14. juna 2023, što je rezultiralo sačinjavanjem tri javna izvještaja sa nalazima i preporukama nadležnim organima.

Navedeno je da Euleks takođe procjenjuje funkcionisanje pravosudnog sistema tzv. Kosova u vezi sa poštovanjem proceduralnih i zakonskih odredbi i ljudskih prava.

Eksperti Euleksa redovno su prisutni u svim kazneno-popravnim ustanovama na tzv. Kosovu, ističe se u odgovoru misije EU.

Srpska lista traži da KFOR i EULEKS rasporede snage na sjeveru

Srpska lista traži da KFOR i EULEKS rasporede snage na sjeveru

Euleks je naveo i da je od MUP-a Srbije zatražio i dobio informacije o slučaju trojice uhapšenih kosovskih policajaca.

"Što se tiče slučaja trojice kosovskih policajaca, Euleks nema mandat da prati slučajeve u drugim jurisdikcijama. Mandat misije za praćenje slučajeva ograničen je na Kosovo. Međutim, Euleks je zatražio i dobio informaciju o slučaju trojice kosovskih policajaca od srpske policije na osnovu Protokola o policijskoj saradnji između Euleksa i MUP-a Srbije", navodi se u odgovoru Euleksa, piše Tanjug.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм