Beograd

Održana državna komemoracija u Jajincima

  • 06.10.2019. 14:48

U beogradskom naselju Jajinci održana je državna komemoracija posvećena očuvanju dostojanstvenog sjećanja na nekoliko desetina hiljada brutalno ubijenih Srba, Jevreja, Roma, antifašista i pripadnika Narodno- oslobodilačkog pokreta na tom stratištu od 1941. do 1943. godine.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević rekao je da se danas u Jajincima sjećaju žrtava nacističkog terora, ali i velikog djela predaka.

"Skoro 80.000 žrtava zatvorenih u logorima na Starom sajmištu i na Banjici i ubijanih u Jajincima govori ne samo o obimu Holokausta koje su Nijemci sproveli, već i o snazi otpora koju su srpski rodoljubi po cijenu života pružali nacističkoj okupaciji", poručio je Đorđević.

Slavko Milanović iz Udruženja logoraša istakao je da generacije koje stasavaju treba da znaju da su fašizam i nacizam veliko zlo koje dijeli ljudi po rasi, naciji i vjeri, prenosi Radio-televizija Srbije.

"To je ideologija koja ne smije da ima budućnost i sljedbenike", rekao je Milanović.

Državnoj ceremoniji prisustvovali su članovi vlade, predstavnici diplomatskog kora, grada Beograda, Nacionalnog savjeta romske nacionalne manjine, Jevrejske nacionalne zajednice, Udruženja logoraša i SUBNOR-a Srbije.

Spomen-park "Jajinci" podignut je na lokalitetu vojnog strelišta koje su koristile oružane snage Kraljevine Jugoslavije.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.