Njegova svetost

Patrijarh Porfirije: Čuće se hramovna i školska zvona

  • Izvor: Agencije
  • 15.10.2023. 16:44

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije istakao je da će u Podgorici, gdje su danas položeni i osveštani kamen temeljac Crkve i Gimnazije Svetog Save, zvoniti školska i hramovna zvona.

Patrijarh je rekao da u ovom hramu, posvećenom Svetom Savi, ima mjesta za sve.

- Ovaj hram mora biti mjesto koje čuva identitet, s jedne strane, i gradi mostove, s druge strane. Otuda je najbolji mogući model produžetka ovoga hrama Gimnazija koja će se sazidati - rekao je patrijarh nakon što je sa visokopreosvećenim mitropolitom crnogorskim-primorskim Joanikijem obavio čin osveštanja.

Patrijarh Porfirije da i ovaj kamen temeljac, koji je danas osveštan, ima tu silu, snagu i simboliku.

- On je davno, pre više od osam vekova, donet sa Svete Gore Atonske. Na tom svetogorskom, hilandarskom i vatopedskom kamenu temeljcu sazdana je, na Hristovom Jevanđelju, i zasnovana kultura - rekao je patrijarh Porfirije i istakao da je na tom svetogorskom kamenu izgrađeno srpsko biće.

Njegova svetost je vjernicima poručio da trebaju da budu ljudi.

- Tako možemo ići korak dalje od tolerancije, a taj korak je ispunjenje starozavetnog zakona da idemo korak dalje do Ljubavi. Baš kako smo čuli iz današnjeg Jevanđelja: Ljubav sve voli, sve trpi, sve podnosi - rekao je patrijarh.

Patrijarh Porfirije je rekao da pravoslavni Srbi imaju Svetog oca Savu, prvog arhiepiskopa srpskog, koji je bio srpski, ali i svačiji, univerzalan, baš zato što je bio autentično srpski.

- To je baš zato što se u naše ime, za nas i radi nas, podvizavajući se u skladu sa zapovestima Božijim preobrazio da bude svetitelj i da postane potpuno naš. I hram zato postoji - da budemo svoji, ali samo kada živimo u skladu sa Jevanđeljem Hristovim, kako bismo onda postali Božiji i postali univerzalni i svačiji - rekao je patrijarh Porfirije.

Mitropolit Joanikije je zahvalio patrijarhu Porfiriju što je, kao nasljednik Svetoga Save, došao u Podgoricu da osvešta njegov hram.

Nakon što je položen kamen temeljac Crkve Svetog Save sabranima se obratio Risto Drekalović, veliki dobrotvor Srpske pravoslavne crkve, ktitor buduće crkve, a ujedno i priložnik zemljišta za izgradnju i projekta za školu.

Crkva i Pravoslavna gimnazija "Sveti Sava" grade se u podgoričkom naselju Stari aerodrom, na zemljištu koje je, kao i projekat, priložio Drekalović, koji će kao ktitor crkvu posvećenu Svetom Savi sam sagraditi. Glavni projekat obuhvata zgradu škole i crkvu, za koju je uzor Crkva Svetog Save na Vračaru.

Pravoslavna gimnazija "Sveti Sava" u Podgorici počela je sa radom ove školske godine, a nastava se privremeno odvija u prostorijama zgrade koja je u neposrednoj blizini Crkve Svetog Đorđa pod Goricom, dok se ne završe radovi na školskoj zgradi.

Pravoslavna gimnazija je licencirana od nadležnog državnog organa i pruža mogućnost daljeg školovanja, kao i bilo koja druga srednja škola, odnosno gimnazija.

Osveštanju su molitveno prisustvovali njihova preosveštenstva episkopi žički Justin, vranjski Pahomije, šumadijski Jovan, mileševski Atanasije, diseldorfski i njemački Grigorije, slavonski Jovan, budimljansko-nikšićki Metodije i zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, sveštenstvo i vjerni narod.

Ovom svečanom činu prisustvovali su i predstavnici Vlade Crne Gore na čelu sa premijerom Dritanom Abazovićem i ministrom prosvjete Vladimirom Vojinovićem, te brojni predstavnici političkog i društvenog života Podgorice.

Prethodno su se premijer Crne Gore Dritan Abazović i ministar pravde Marko Kovač sastali u Podgorici sa patrijarhom Porfirijem i mitropolitom Joanikijem.

Pratite nas i putem Vibera