Direktor kancelarije za KiM

Petković: Cilj ukidanja dinara - protjerivanje Srba sa Kosmeta

  • Izvor: SRNA
  • 26.01.2024. 14:05

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ukazao je danas ambasadoru Italije u Srbiji Luki Goriju da mjere Prištine o ukidanju platnog prometa sa Srbijom i dinara kao sredstva plaćanja predstavljaju pokušaj da Beograd definitivno i kompletno bude isključen sa Kosmeta, a srpski narod protjeran sa vjekovnih ognjišta.

Petković je u Beogradu informisao Gorija o teškim uslovima života za Srbe na Kosovu i Metohiji, koji će biti nemogući ako Priština ukine dinar kao sredstvo plaćanja.

On je upozorio da bi zabrana korištenja dinara u pokrajini izazvala humanitarnu katastrofu jer Srbi i srpske institucije u pokrajini opstaju i funkcionišu zahvaljujući finansijskim davanjima koja dolaze iz centralne Srbije, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Ispred opštine Leposavić uklonjene zastave Srbije i UN

Ispred opštine Leposavić uklonjene zastave Srbije i UN

"Cilj ove odluke prištinskog režima je etničko čišćenje Srba sa Kosova i Metohije, ovom odlukom na najgrublji mogući način opstruiše i dijalog i negira proces formiranja zajednice srpskih opština (ZSO), s obzirom na to da je u potpisanim sporazumima finansijska podrška Srbima predviđena kroz nadležnosti ZSO", naveo je Petković.

Govoreći o peticijama za smjenu nelegalnih gradonačelnika na sjeveru, Petković je naglasio da je prikupljeno više potpisa nego što je predviđeno i ocijenio da to nedvosmisleno pokazuje volju srpskog naroda da lažni gradonačelnici što prije napuste funkcije i podnesu ostavke.

"Ukidanje dinara najozbiljnije dovodi u pitanje opstanak Srba na KiM“

Petković je ponovio da je Beograd i dalje opredijeljen za dijalog, dodajući da nesuglasice na Balkanu mogu da se rješavaju isključivo dogovorom i kompromisom, dok svaki pokušaj nametanja rješenja jednostranim aktima i provokacije za posljedicu neminovno ima destabilizaciju prilika na terenu i u regionu.

Centralna banka u Prištini saopštila je da će evro od 1. februara biti jedina valuta dozvoljena za obavljanje transakcija u gotovinskom i u platnom sistemu. 

Pratite nas i putem Vibera