Директор канцеларије за КиМ

Петковић: Циљ укидања динара - протјеривање Срба са Космета

  • Извор: СРНА
  • 26.01.2024. 14:05

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић указао је данас амбасадору Италије у Србији Луки Горију да мјере Приштине о укидању платног промета са Србијом и динара као средства плаћања представљају покушај да Београд дефинитивно и комплетно буде искључен са Космета, а српски народ протјеран са вјековних огњишта.

Петковић је у Београду информисао Горија о тешким условима живота за Србе на Косову и Метохији, који ће бити немогући ако Приштина укине динар као средство плаћања.

Он је упозорио да би забрана кориштења динара у покрајини изазвала хуманитарну катастрофу јер Срби и српске институције у покрајини опстају и функционишу захваљујући финансијским давањима која долазе из централне Србије, саопштено је из Канцеларије за Косово и Метохију.

Испред општине Лепосавић уклоњене заставе Србије и УН

Испред општине Лепосавић уклоњене заставе Србије и УН

"Циљ ове одлуке приштинског режима је етничко чишћење Срба са Косова и Метохије, овом одлуком на најгрубљи могући начин опструише и дијалог и негира процес формирања заједнице српских општина (ЗСО), с обзиром на то да је у потписаним споразумима финансијска подршка Србима предвиђена кроз надлежности ЗСО", навео је Петковић.

Говорећи о петицијама за смјену нелегалних градоначелника на сјеверу, Петковић је нагласио да је прикупљено више потписа него што је предвиђено и оцијенио да то недвосмислено показује вољу српског народа да лажни градоначелници што прије напусте функције и поднесу оставке.

"Укидање динара најозбиљније доводи у питање опстанак Срба на КиМ“

Петковић је поновио да је Београд и даље опредијељен за дијалог, додајући да несугласице на Балкану могу да се рјешавају искључиво договором и компромисом, док сваки покушај наметања рјешења једностраним актима и провокације за посљедицу неминовно има дестабилизацију прилика на терену и у региону.

Централна банка у Приштини саопштила је да ће евро од 1. фебруара бити једина валута дозвољена за обављање трансакција у готовинском и у платном систему. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм