Direktor Kancelarije za KiM

Petković: Na Kosovu se desilo etničko čišćenje Srba u prisustvu međunarodnih predstavnika

  • Izvor: SRNA
  • 17.03.2024. 10:24

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavo je da se prije 20 godina desilo etničko čišćenje Srba na Kosovu i Metohiji pred očima i u prisustvu predstavnika međunarodne zajednice koji su u tom momentu imali 20.000 naoružanih pripadnika.

Petković je rekao da je međunarodna zajednica ili makar dio međunarodne zajednice nijemo posmatrao da se u srcu Еvrope u 21. vijeku protjeruje srpski narod.

On je podsjeti da je u martovskom pogromu 2004. godine etnički očišćeno devet sela i šest gradova, uključujući i Prištinu, te istakao da je ova akcija bila planirana mjesecima unaprijed, o čemu se govori i u posebnoj publikaciji Bezbjednosno-informativne agencije koja je nedavno objavljena povodom 20 godina od stradanja Srba i pogroma.

Dvije decenije od martovskog pogroma: Ubijali i tjerali Srbe, palili kuće i manastire

Dvije decenije od martovskog pogroma: Ubijali i tjerali Srbe, palili kuće i manastire

"Možete da pročitate sve detalje, činjenice, ali i imena i prezimena Albanaca koji se dovode u vezu sa pogromom 17, 18. i 19. marta. Dakle, sve se zna. To je zvanični dokument. Ali, problem je u tome, između ostalog, što vladavina prava ne postoji na prostoru Kosova i Metohije", rekao je Petković za RTS.

Prema njegovim riječima, okolnosti su se promijenile, ali, nažalost, ne i odnos prema Srbima.

On je podsjetio da je u jučerašnjem saopštenju stranke "Samoopredjeljenje" Aljbina Kurtija navedeno da su "Srbi isprovocirali 17. mart i da su oni zapravo odgovorni što su bili protjerani".

"Dokle ide taj cinizam? Kurti jasno pokazuje da za njega 17, 18. i 19. mart nisu crni dani na Kosovu i Metohiji, nego ono što je zapravo trebalo da se desi, jer u njegovom programu stoji da je potrebno da se stvori `velika Albanija`, a `velika Albanija` podrazumijeva etnički čist prostor Kosova i Metohije", naveo je Petković.

Saopštenje Kurtijevog

Saopštenje Kurtijevog "Samoopredjeljenja" - poziv na novi linč Srba na Kosmetu

Povodom nastavka dijaloga, koji je najavljen za utorak, 19. mart, Petković kaže da on putuje sutra sa delegacijom Beograda u Brisel i da je riječ o razgovoru na tehničkom nivou, dok je sa prištinske strane dolazak potvrdio Besnik Bisljimi.

"Tema svakako jeste Zajednica srpskih opština kao prva i osnovna, ali drugo važno pitanje je deeskalacija, a u okviru deeskalacije prije svega pitanje dinara i jednostrane odluke Kurtija da zabrani Srbima da na Kosovu i Metohiji primaju plate, penzije, socijalna davanja i sve ostalo što dovodi do humanitarne katastrofe na Kosovu i Metohiji", rekao je Petković.

Martovski pogrom koji su nad srpskim narodom prije 20 godina izvršili Albanci, po razmjerama i posljedicama spada u red jednog od najvećih mirnodopskih zločina u novijoj evropskoj istoriji, koji mnogi upoređuju sa nacističkom "Kristalnom noći", a i nakon 20 godina počinioci su ostali većinski nekažnjeni.

U ovom najvećem etničkom čišćenju Srba nakon NATO agresije 1999. godine, prema podacima OЕBS-a, ubijeno je 19, a raseljeno 4.500 ljudi, od kojih se većina nije vratila u svoje domove, spaljeno je 39 crkva i manastira, spaljene su i srušene 934 kuće.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    ''Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

    '''Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.