Директор Канцеларије за КиМ

Петковић: На Косову се десило етничко чишћење Срба у присуству међународних представника

  • Извор: СРНА
  • 17.03.2024. 10:24

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић изјаво је да се прије 20 година десило етничко чишћење Срба на Косову и Метохији пред очима и у присуству представника међународне заједнице који су у том моменту имали 20.000 наоружаних припадника.

Петковић је рекао да је међународна заједница или макар дио међународне заједнице нијемо посматрао да се у срцу Европе у 21. вијеку протјерује српски народ.

Он је подсјети да је у мартовском погрому 2004. године етнички очишћено девет села и шест градова, укључујући и Приштину, те истакао да је ова акција била планирана мјесецима унапријед, о чему се говори и у посебној публикацији Безбједносно-информативне агенције која је недавно објављена поводом 20 година од страдања Срба и погрома.

Двије деценије од мартовског погрома: Убијали и тјерали Србе, палили куће и манастире

Двије деценије од мартовског погрома: Убијали и тјерали Србе, палили куће и манастире

"Можете да прочитате све детаље, чињенице, али и имена и презимена Албанаца који се доводе у везу са погромом 17, 18. и 19. марта. Дакле, све се зна. То је званични документ. Али, проблем је у томе, између осталог, што владавина права не постоји на простору Косова и Метохије", рекао је Петковић за РТС.

Према његовим ријечима, околности су се промијениле, али, нажалост, не и однос према Србима.

Он је подсјетио да је у јучерашњем саопштењу странке "Самоопредјељење" Аљбина Куртија наведено да су "Срби испровоцирали 17. март и да су они заправо одговорни што су били протјерани".

"Докле иде тај цинизам? Курти јасно показује да за њега 17, 18. и 19. март нису црни дани на Косову и Метохији, него оно што је заправо требало да се деси, јер у његовом програму стоји да је потребно да се створи `велика Албанија`, а `велика Албанија` подразумијева етнички чист простор Косова и Метохије", навео је Петковић.

Саопштење Куртијевог

Саопштење Куртијевог "Самоопредјељења" - позив на нови линч Срба на Космету

Поводом наставка дијалога, који је најављен за уторак, 19. март, Петковић каже да он путује сутра са делегацијом Београда у Брисел и да је ријеч о разговору на техничком нивоу, док је са приштинске стране долазак потврдио Бесник Бисљими.

"Тема свакако јесте Заједница српских општина као прва и основна, али друго важно питање је деескалација, а у оквиру деескалације прије свега питање динара и једностране одлуке Куртија да забрани Србима да на Косову и Метохији примају плате, пензије, социјална давања и све остало што доводи до хуманитарне катастрофе на Косову и Метохији", рекао је Петковић.

Мартовски погром који су над српским народом прије 20 година извршили Албанци, по размјерама и посљедицама спада у ред једног од највећих мирнодопских злочина у новијој европској историји, који многи упоређују са нацистичком "Кристалном ноћи", а и након 20 година починиоци су остали већински некажњени.

У овом највећем етничком чишћењу Срба након НАТО агресије 1999. године, према подацима ОЕБС-а, убијено је 19, а расељено 4.500 људи, од којих се већина није вратила у своје домове, спаљено је 39 црква и манастира, спаљене су и срушене 934 куће.

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.