Kancelarija za KiM

Petković sa ambasadorima Kvinte: Priština ne želi da napravi ni najmanji korak

  • Izvor: B92
  • 19.04.2024. 16:37

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorima i predstavnicima zemalja Kvinte u Beogradu i sa šefom Delegacije ЕU u Srbiji, koje je detaljno informisao o sastanku na nivou glavnih pregovarača, koji je juče održan u Briselu.

Petković je istakao da se danas navršilo 11 godina kako Priština odbija da formira Zajednicu srpskih opština.

„Umjesto da međunarodna zajednica natjera Prištinu da ispuni svoje obaveze iz dijaloga, svi svjedočimo jednom potpuno nepravednom i devijantnom pristupu da se Priština zapravo nagrađuje za to što svjesno izbjegava svoje obaveze i što svakoga dana povlači eskalatorne poteze u srpskim sredinama“, rekao je Petković, prenosi B92.

Progon srpskog naroda južno i sjeverno od Ibra, institucionalno nasilje, ukidanje dinara i okupacija severa KiM su zapravo jedini "uslovi" koje je Priština ispunila da bi bila nagrađena i viznom libaralizacijom, i unapređenjem statusa u Parlamentarnoj skupštini NATO, kao i sada usvajanjem izvještaja za protivpravno članstvo u Savjetu Еvrope, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

Ko sve nije podržao preporuku za prijem Prištine u Savjet Еvrope

Ko sve nije podržao preporuku za prijem Prištine u Savjet Еvrope

Petković je upoznao sagovornike sa konstruktivnim prijedlogom Beograda za rješenje krize koja je nastala nakon jednostrane i nasilne odluke Prištine o ukidanju dinara i dinarskog platnog prometa na Kosovu i Metohiji, dok s druge strane Priština nije imala ni jedan svoj predlog za rješenje problema, odbijajući istovremeno sve prijedloge Beograda.

"Jasno je da Priština ne želi da napravi ni najmanji korak ka izlasku iz teške situacije u kojoj se srpski narod nalazi i da iza svega toga stoji neskrivena namjera Kurtijevog režima da protjera sve Srbe sa Kosova i Metohije", upozorio je direktor Kancelarije za KiM.

"Nastojanje Aljbina Kurtija da srpski narod ostavi bez plata, penzija, socijalne pomoći, a da srpskim institucijama ugrozi rad, prije svega bolnicama, vrtićima, školama..., vodi ka humanitarnoj katastrofi", naglasio je direktor Petković.

Parlamentarna skupština SЕ podržala članstvo Prištine: Većina za izvještaj Bakojani

Parlamentarna skupština SЕ podržala članstvo Prištine: Većina za izvještaj Bakojani

On je ukazao i da svi problemi sa kojima se Srbi danas suočavaju proizilaze iz činjenice da Priština punih 11 godina odbija da formira ZSO, obavezu iz Briselskog sporazuma čiji je garant Еvropska unija i da umjesto toga sprovodi jednostrane i eskalatorne poteze na terenu.

Petković je zaključio da će i na sledeću rundu razgovora u Briselu, koja bi trebalo da se održi sljedeće sedmice, delegacija Beograda otići spremna, opredeljena za dijalog i kompromis, jer je to jedini način da se sačuva mir u pokrajini i u regionu.

Pratite nas i putem Vibera

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić

    ''Koliko znate o onima koji žive pod budnim okom javnosti?Znate li o čemu maštaju, šta su sve prošli, u čemu uživaju, šta rade kada su potpuno sami? Koje tajne su spremni da otkriju? Koliko su spremni da se ogole?

  • 21:00 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:45 Serija: Ko te šiša (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.