Стразбур

Парламентарна скупштина СЕ подржала чланство Приштине: Већина за извјештај Бакојани

  • Извор: РТ Балкан
  • 16.04.2024. 20:09

Парламентарна скупштина Савјета Европе већином гласова усвојила је извјештај специјалног извјестиоца Доре Бакојани, у којем је подржано чланство Приштине у овој организацији.

Од 171 посланика, 131 је гласао за, 29 је било против, а 11 уздржано. 

На почетку засједања  Парламентарне скупштине Савјета Европе у дијелу сједнице који се односио расправу о захтјеву тзв. Косова да буде примљено у ову организацију извјестилац СЕ Дора Бакојани представила је свој извјештај о којем ће посланици дати извјештај.

Извјештај не даје позицију о статусу, признавање или непризнавање је прерогатив држава, рекла је Бакојани, додајући да је обављено безброј састанака приликом састављања извештаја и наводећи да је он темељно урађен.

"Правни систем Косова је у складу са међународним стандардима, Косово је снажна функционална парламентарна демократија", истакла је Бакојани наводећи да је то мишљење водећих адвоката.

Постоји нарочита забринутост за права мањина, додала је она и истакла да су три главна проблема у вези са којима је потребна хитна акција: имплементација одлука о Дечанима, престанак конфискације имовине, успостављање ЗСО.

"Направљен је стваран напредак, скупштина је успјела да ријеши оно што је било највеће кршење права: имплементација одлуке о враћању земље Дечанима, то представља велику побједу за владавину права. Власти Приштине потписале су обавезе које преузимају а које су обавезне за чланове Савјета Европе. Скупштина треба да предложи да Комитет министара позове тзв. Косово да постане члан СЕ", рекла је Бакојани.

Она је истакла да је формирање ЗСО унутрашње питање "Косова" које се тиче само њених грађана и да се трудила да га ријеши, али је ово питање од 2013. кључан дио дијалога који се води под окриљем ЕУ. 

На почетку засједања председник Парламентарне скупштине Савета Европе (ПССЕ) Теодорос Русопулос рекао је да ће се расправљати о извјештају извјестилац СЕ Дора Бакојани.

На сједници је одбачено девет амандмана које је поднијела Србија, као и два италијанске делегације.

Претходно, Одбор за политичка питања и демократију Парламентарне скупштине Савета Европе гласао је против свих амандмана које је предложила српска делегација, као и против амандмана које су предложили чланови италијанске делегације и члан делегације Мађарске.

Коначну одлуку о пријему тзв. Косова у Савјет Европе треба да донесе Комитет министара на сједници која би требало да буде одржана од 16. до 17. маја.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм