Канцеларија за КиМ

Петковић са амбасадорима Квинте: Приштина не жели да направи ни најмањи корак

  • Извор: Б92
  • 19.04.2024. 16:37

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић разговарао је данас са амбасадорима и представницима земаља Квинте у Београду и са шефом Делегације ЕУ у Србији, које је детаљно информисао о састанку на нивоу главних преговарача, који је јуче одржан у Бриселу.

Петковић је истакао да се данас навршило 11 година како Приштина одбија да формира Заједницу српских општина.

„Умјесто да међународна заједница натјера Приштину да испуни своје обавезе из дијалога, сви свједочимо једном потпуно неправедном и девијантном приступу да се Приштина заправо награђује за то што свјесно избјегава своје обавезе и што свакога дана повлачи ескалаторне потезе у српским срединама“, рекао је Петковић, преноси Б92.

Прогон српског народа јужно и сјеверно од Ибра, институционално насиље, укидање динара и окупација севера КиМ су заправо једини "услови" које је Приштина испунила да би била награђена и визном либарализацијом, и унапређењем статуса у Парламентарној скупштини НАТО, као и сада усвајањем извјештаја за противправно чланство у Савјету Европе, саопштено је из Канцеларије за КиМ.

Ко све није подржао препоруку за пријем Приштине у Савјет Европе

Ко све није подржао препоруку за пријем Приштине у Савјет Европе

Петковић је упознао саговорнике са конструктивним приједлогом Београда за рјешење кризе која је настала након једностране и насилне одлуке Приштине о укидању динара и динарског платног промета на Косову и Метохији, док с друге стране Приштина није имала ни један свој предлог за рјешење проблема, одбијајући истовремено све приједлоге Београда.

"Јасно је да Приштина не жели да направи ни најмањи корак ка изласку из тешке ситуације у којој се српски народ налази и да иза свега тога стоји нескривена намјера Куртијевог режима да протјера све Србе са Косова и Метохије", упозорио је директор Канцеларије за КиМ.

"Настојање Аљбина Куртија да српски народ остави без плата, пензија, социјалне помоћи, а да српским институцијама угрози рад, прије свега болницама, вртићима, школама..., води ка хуманитарној катастрофи", нагласио је директор Петковић.

Парламентарна скупштина СЕ подржала чланство Приштине: Већина за извјештај Бакојани

Парламентарна скупштина СЕ подржала чланство Приштине: Већина за извјештај Бакојани

Он је указао и да сви проблеми са којима се Срби данас суочавају произилазе из чињенице да Приштина пуних 11 година одбија да формира ЗСО, обавезу из Бриселског споразума чији је гарант Европска унија и да умјесто тога спроводи једностране и ескалаторне потезе на терену.

Петковић је закључио да ће и на следећу рунду разговора у Бриселу, која би требало да се одржи сљедеће седмице, делегација Београда отићи спремна, опредељена за дијалог и компромис, јер је то једини начин да се сачува мир у покрајини и у региону.

Пратите нас и путем Вибера