Kancelarija za KiM

Petković: Sutra počinjemo proceduru za hitnu sjednicu Savjeta bezbjednosti UN

  • Izvor: SRNA
  • 04.02.2024. 09:39

Srbija će sutra otpočeti proceduru za sazivanje hitne sjednice Savjeta bezbjednosti UN zbog nasilja Aljbina Kurtija nad Srbima na Kosovu i Metohiji, izjavio je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

"Srbija će zatražiti hitno zasjedanje Savjeta bezbjednosti UN i sutra otpočinje proceduru, naša Misija pri UN će podnijeti zahtjev predsjedavajućem Savjeta bezbjednosti UN. Tokom februara je predsedavajuća Gvajana, koja je nažalost priznala (samoproglašeno) Kosovo, ali borićemo se da dobijemo većinu glasova za tu sednicu", rekao je Petković.

On je istakao da su razlozi za ovaj potez eskalatorni akti nasilja Kurtija kojima iz dana u dan vrši etničko čišćenje Srba sa Kosova i Metohije, odnosno namjerno podvrgava Srbe nepodnošljivim uslovima za život kako bi morali da traže izlaz, prije svega, na prostor centralne Srbije.

Ovo je Andrea Kajganić osumnjičena za ubistvo Saše Kulišića

Ovo je Andrea Kajganić osumnjičena za ubistvo Saše Kulišića

Petković je ponovio podatak da je u posljednjih godinu dana više od 14 odsto Srba napustilo Kosovo i Metohiju u pravcu centralne Srbije.

On je naveo da su Srbija i srpski narod na Kosovu i Metohiji u izuzetno teškoj situaciji i da je Kurti pokrenuo krizu koja sada vodi spirali nasilja gotovo svakoga dana.

Petković je rekao za RTS da će država Srbija učiniti sve da Srbi na Kosovu i Metohiji dobiju svoja primanja kao što su ih dobijali do sad.

Zaharova: Suprotstaviti se onome što zapad predlaže o Kosovu i Metohiji

Zaharova: Suprotstaviti se onome što zapad predlaže o Kosovu i Metohiji

"S druge strane imate suludu odluku Kurtija da ukine dinar i platni promet Srbije na prostoru Kosova i Metohije i time dovede u pitanje opstanak srpskog naroda", istakao je Petković, napomenuvši da je više od 95.000 računa ljudi na Kosmetu koji primaju neku vrstu prinadležnosti od Srbije.

On je ukazao da su srpske institucije na Kosovu i Metohiji neophodna infrastruktura za formiranje Zajednice srpskih opština i da niko nema pravo da ih ukida kako to sada jednostrano i nasilno čini Kurti. 

Pratite nas i putem Vibera