Канцеларија за КиМ

Петковић: Сутра почињемо процедуру за хитну сједницу Савјета безбједности УН

  • Извор: СРНА
  • 04.02.2024. 09:39

Србија ће сутра отпочети процедуру за сазивање хитне сједнице Савјета безбједности УН због насиља Аљбина Куртија над Србима на Косову и Метохији, изјавио је директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић.

"Србија ће затражити хитно засједање Савјета безбједности УН и сутра отпочиње процедуру, наша Мисија при УН ће поднијети захтјев предсједавајућем Савјета безбједности УН. Током фебруара је председавајућа Гвајана, која је нажалост признала (самопроглашено) Косово, али борићемо се да добијемо већину гласова за ту седницу", рекао је Петковић.

Он је истакао да су разлози за овај потез ескалаторни акти насиља Куртија којима из дана у дан врши етничко чишћење Срба са Косова и Метохије, односно намјерно подвргава Србе неподношљивим условима за живот како би морали да траже излаз, прије свега, на простор централне Србије.

Ово је Андреа Кајганић осумњичена за убиство Саше Кулишића

Ово је Андреа Кајганић осумњичена за убиство Саше Кулишића

Петковић је поновио податак да је у посљедњих годину дана више од 14 одсто Срба напустило Косово и Метохију у правцу централне Србије.

Он је навео да су Србија и српски народ на Косову и Метохији у изузетно тешкој ситуацији и да је Курти покренуо кризу која сада води спирали насиља готово свакога дана.

Петковић је рекао за РТС да ће држава Србија учинити све да Срби на Косову и Метохији добију своја примања као што су их добијали до сад.

Захарова: Супротставити се ономе што запад предлаже о Косову и Метохији

Захарова: Супротставити се ономе што запад предлаже о Косову и Метохији

"С друге стране имате сулуду одлуку Куртија да укине динар и платни промет Србије на простору Косова и Метохије и тиме доведе у питање опстанак српског народа", истакао је Петковић, напоменувши да је више од 95.000 рачуна људи на Космету који примају неку врсту принадлежности од Србије.

Он је указао да су српске институције на Косову и Метохији неопходна инфраструктура за формирање Заједнице српских општина и да нико нема право да их укида како то сада једнострано и насилно чини Курти. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)