Srbija

Pobjednik u pohlepi: Badnjak prodaje za 170 KM

  • Izvor: Telegraf
  • 06.01.2024. 13:09

Pravoslavni vjernici danas proslavljaju Badnji dan koji najavljuje jedan od najvećih hrišćanskih praznika, Božić.

Prema običajima, rano ujutru ide se po badnjak, koji se prvim mrakom unosi u kuću.

Ipak, mnogi stanovnici gradskih sredina nemaju mogućnost da ispoštuju ovaj običaj, te badnjak kupuju na pijaci ili kod uličnih prodavaca. A cijene u Srbiji - od 200 (3 marke) pa čak i do 10.000 dinara (skoro 170 KM)!

Prethodnih godina važilo je pravilo - badnjak se prodaje po simboličnoj cijeni, međutim, jutros su mnogi građani ostali u šoku kada su čuli koliko košta ovo mlado drvo. Kako navode sugrađani, ulični prodavci ih prodaju po jačim cijenama, a pojedini za njega traže čak do 10.000 dinara!


Dječak kojeg je ranio Albanac i ove godine došao po Badnjak

Dječak kojeg je ranio Albanac i ove godine došao po Badnjak

"Na stanici stoje prodavci badnjaka, prilazi im žena i pita za cijene. Čovjek mrtav 'ladan kaže: 'Od 300 (5 KM) ovaj mali, do 1.500 (25 KM) malo veći, zavisi koji ćete da uzmete", navodi jedna Beograđanka na društvenim mrežama.

Sa druge strane, iako većina ljudi ne bi izdvojila ni 1.000 dinara za badnjak, postoje prodavci koji traže čak 10 puta više.

"Jutros sam prišla jednom prodavcu i pitala ga za cijene badnjaka. Objasnio mi je da postoje oni od 300, 500, pa sve do 10.000 dinara (skoro 170 KM)", kaže šokirana sagovornica "Telegrafa".

Podsjetimo, običaj je da kada domaćin donese badnjak, prisloni ga na zidove kuće i tek ga s prvim mrakom unosi u svoj dom.

Dok nosi badnjak i slamu domaćin obilazi kuću kvocajući kao kvočka, a ostali ukućani, posebno djeca, idu za njim i pijuču poput pilića.

Simbolika badnjaka

Badnjak simboliše hrast koji su pastiri donijeli u vitlejemsku pećinu gdje je rođen Isus i koji je Josif, Isusov zemaljski otac, založio da ugrije hladnu pećinu. Varnice koje su poletjele u nebo su najavile poseban događaj.


Kamiondžije napravile sjajnu atmosferu u centru Banjaluke

Kamiondžije napravile sjajnu atmosferu u centru Banjaluke

Badnjak se loži sa posebnim poštovanjem, i moli za zdravlje, sreću i mir. Gori do Božića, nagovještavajući novu svjetlost koju donosi vjera u Hrista.

Ponegdje se vjeruje i da je naložen badnjak simbol krsta na kome je Isus razapet, a toplota vatre simbolizuje spasenje ljudskog roda do kog će doći zahvaljujući Hristovoj žrtvi.


(Foto: Ilustrativna fotografija)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Еmisija: Ćirilica (R)

    Provokativna pitanja i još provokativniji odgovori, bujica oprečnih stavova i reči, teorije i dokazi, neotkriveno – sve nosi urednički potpis Marića koji na interesantan način sučeljava različita mišljenja i ogoljava stvarnost.

  • 16:10 Naša Srpska (R)

    ''Svakog ponedjeljka u 18 časova i 20 minuta u emisiji 'Naša Srpska' pogledajte aktuelne teme iz privrede, turizma, zdravlja, kulture i sporta iz svih krajeva naše zemlje.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (12+) (R)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 17:50 Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    ''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)