Србија

Побједник у похлепи: Бадњак продаје за 170 КМ

  • Извор: Телеграф
  • 06.01.2024. 13:09

Православни вјерници данас прослављају Бадњи дан који најављује један од највећих хришћанских празника, Божић.

Према обичајима, рано ујутру иде се по бадњак, који се првим мраком уноси у кућу.

Ипак, многи становници градских средина немају могућност да испоштују овај обичај, те бадњак купују на пијаци или код уличних продаваца. А цијене у Србији - од 200 (3 марке) па чак и до 10.000 динара (скоро 170 КМ)!

Претходних година важило је правило - бадњак се продаје по симболичној цијени, међутим, јутрос су многи грађани остали у шоку када су чули колико кошта ово младо дрво. Како наводе суграђани, улични продавци их продају по јачим цијенама, а поједини за њега траже чак до 10.000 динара!


Дјечак којег је ранио Албанац и ове године дошао по Бадњак

Дјечак којег је ранио Албанац и ове године дошао по Бадњак

"На станици стоје продавци бадњака, прилази им жена и пита за цијене. Човјек мртав 'ладан каже: 'Од 300 (5 КМ) овај мали, до 1.500 (25 КМ) мало већи, зависи који ћете да узмете", наводи једна Београђанка на друштвеним мрежама.

Са друге стране, иако већина људи не би издвојила ни 1.000 динара за бадњак, постоје продавци који траже чак 10 пута више.

"Јутрос сам пришла једном продавцу и питала га за цијене бадњака. Објаснио ми је да постоје они од 300, 500, па све до 10.000 динара (скоро 170 КМ)", каже шокирана саговорница "Телеграфа".

Подсјетимо, обичај је да када домаћин донесе бадњак, прислони га на зидове куће и тек га с првим мраком уноси у свој дом.

Док носи бадњак и сламу домаћин обилази кућу квоцајући као квочка, а остали укућани, посебно дјеца, иду за њим и пијучу попут пилића.

Симболика бадњака

Бадњак симболише храст који су пастири донијели у витлејемску пећину гдје је рођен Исус и који је Јосиф, Исусов земаљски отац, заложио да угрије хладну пећину. Варнице које су полетјеле у небо су најавиле посебан догађај.


Камионџије направиле сјајну атмосферу у центру Бањалуке

Камионџије направиле сјајну атмосферу у центру Бањалуке

Бадњак се ложи са посебним поштовањем, и моли за здравље, срећу и мир. Гори до Божића, наговјештавајући нову свјетлост коју доноси вјера у Христа.

Понегдје се вјерује и да је наложен бадњак симбол крста на коме је Исус разапет, а топлота ватре симболизује спасење људског рода до ког ће доћи захваљујући Христовој жртви.


(Фото: Илустративна фотографија)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: