Izbori u Srbiji

RIK: Izlaznost do 10 časova 9,94 odsto

  • Izvor: Agencije
  • 17.12.2023. 11:21

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević saopštio je na drugoj konferenciji za novinare da izlaznost na izbore u Srbiji do 10 časova iznosi 9,94 odsto upisanih birača.

Na prošlogodišnjim izborima izlaznost do 10 časova iznosila je 9,59 odsto.

Predsjednik RIK-a Vladimir Dimitrijević naglasio je da izborni proces teče u najboljem mogućem redu te poručio da je nedopustivo širenje panike koju preko društvenih mreža vrše pojedine nevladine organizacije.

On je apelovao na sve koji učestvuju u izborima da utiču na to da izbori prođu dostojanstveno, te poručio da će nadležni državni organi procesuirati bilo kakvo kažnjivo ponašanje.

Dimitrijević je demantovao da se na biračkim mjestima na Novom Beogradu i Starom gradu vrši pritisak na birače, a posebno "neosnovane i sramne tvrdnje da je primjećen težak oblik izbornih nepravilnosti".

"Apsurdni su navodi da se na biračkim mjestima na Novom Beogradu i Starom gradu vrši pritisak na birače, a posebno neosnovane i sramne tvrdnje da je primećen težak oblik izbornih nepravilnosti", saopštio je Dimitrijević.

Dimitrijević je još jednom podsjetio da glasanje na svim biračkim mjestima sprovode birački odbori, koje, pored stalnog sastava, čine i predstavnici svih podnosilaca izbornih lista, kojih na biračkim mjestima ima ukupno 148.987.

"Nakon kontrole koju je Republička izborna komisija sprovela, utvrđeno je da na biračkom mjestu 46, opština Stari grad, postoji kontrolni listić, popunjen u skladu sa propisima", naveo je predsjednik RIK.


Pratite nas i putem Vibera