Subotica

Sahranjen Ištvan Pastor

  • Izvor: SRNA
  • 04.11.2023. 15:51

Ištvan Pastor (68), predsjednik Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodina i lider Saveza vojvođanskih Mađara, sahranjen je danas na Bajskom groblju u Subotici.

Pored članova porodice, brojnih prijatelja, sahrani su prisustvovali predsjednici Srbije Aleksandar Vučić i Republike Srpske Milorad Dodik, mađarski premijer Viktor Orban, predsjednici parlamenta Srbije i Srpske Vladimir Orlić i Nenad Stevandić, brojni ministri, kolege i predstavnici mađarske zajednice.

Vučić je u obraćanju istakao da je Pastor uradio mnogo za odnose Srbije i Mađarske i da će njegovo ime biti zapisano ne samo u mađarskim, već i u srpskim udžbenicima, te da je to čovjek koji je okupio i uspio da ujedini Mađare i Srbe.

Nešić: SIPA i MUP obaviješteni o skupu sa ratnim zastavama, mir nema cijenu

Nešić: SIPA i MUP obaviješteni o skupu sa ratnim zastavama, mir nema cijenu

"To je čovjek koji je uspeo više od svih ratnika, vojskovođa, državnika. Pastor je bio čovjek koji je radio na pomirenju, uvijek dovoljno snažan da štiti interese i Mađara i Srba, ali uvijek dovoljno pametan da napravi kompromise, jer bez dogovora nema napretka i budućnosti", rekao je Vučić.

On je dodao da je Pastor postao jedan od najvažnijih ljudi na srpskoj političkoj sceni, bez koga je bilo nemoguće zamisliti punu stabilnost i najbliže odnose između Srba i Mađara.

"Njegovim odlaskom izgubili smo prijatelja, brata i velikog političkog lidera. Izgubili smo divnog čovjeka. Nadam se da ono što je on uradio niko neće moći da pogazi u budućnosti. Vjerujem i u našeg prijatelja Orbana, u nasljednike i u porodici i u političkoj partiji koju je predvodio Pastor", rekao je Vučić i dodao da će Srbija pokazati koliko poštovanje je imala i koliko će prema njemu imati.

BiH glasala protiv antinacističke rezolucije

BiH glasala protiv antinacističke rezolucije

Od Pastora se govorm oprostio i mađarski premijer Viktor Orban koji je istakao kako Srbi i Mađari stoje zajedno.

"Vučić i ja stojimo ovdje zajedno da se pozdravimo sa saborcem. Stojimo ovdje zajedno jer je Pastor pomirio naše narode. To je ranije bilo nezamislivo, a sada bi nam bilo nezamislivo da se ne oslanjamo jedni na druge. Naš drug Pastor nam je ukazao put kako Srbi i Mađari mogu zajedno", istakao je Orban.

Prethodno je u Novom Sadu održana komemorativna sjednica povodom Pastorove smrti. Od Pastora su se u Skupštini Vojvodine govorima oprostili potpredsjednik Skupštine Vojvodine Damir Zobenica, predsjednik Pokrajnske vlade Igor Mirović i predsjednik pokrajinske poslaničke grupe SVM-a Bojan Bagi.

Predsjednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor preminuo je 30. oktobra u 68. godini, poslije kraće i teške bolesti. 

Pratite nas i putem Vibera