Суботица

Сахрањен Иштван Пастор

  • Извор: СРНА
  • 04.11.2023. 15:51

Иштван Пастор (68), предсједник Скупштине Аутономне Покрајине Војводина и лидер Савеза војвођанских Мађара, сахрањен је данас на Бајском гробљу у Суботици.

Поред чланова породице, бројних пријатеља, сахрани су присуствовали предсједници Србије Александар Вучић и Републике Српске Милорад Додик, мађарски премијер Виктор Орбан, предсједници парламента Србије и Српске Владимир Орлић и Ненад Стевандић, бројни министри, колеге и представници мађарске заједнице.

Вучић је у обраћању истакао да је Пастор урадио много за односе Србије и Мађарске и да ће његово име бити записано не само у мађарским, већ и у српским уџбеницима, те да је то човјек који је окупио и успио да уједини Мађаре и Србе.

Нешић: СИПА и МУП обавијештени о скупу са ратним заставама, мир нема цијену

Нешић: СИПА и МУП обавијештени о скупу са ратним заставама, мир нема цијену

"То је човјек који је успео више од свих ратника, војсковођа, државника. Пастор је био човјек који је радио на помирењу, увијек довољно снажан да штити интересе и Мађара и Срба, али увијек довољно паметан да направи компромисе, јер без договора нема напретка и будућности", рекао је Вучић.

Он је додао да је Пастор постао један од најважнијих људи на српској политичкој сцени, без кога је било немогуће замислити пуну стабилност и најближе односе између Срба и Мађара.

"Његовим одласком изгубили смо пријатеља, брата и великог политичког лидера. Изгубили смо дивног човјека. Надам се да оно што је он урадио нико неће моћи да погази у будућности. Вјерујем и у нашег пријатеља Орбана, у насљеднике и у породици и у политичкој партији коју је предводио Пастор", рекао је Вучић и додао да ће Србија показати колико поштовање је имала и колико ће према њему имати.

БиХ гласала против антинацистичке резолуције

БиХ гласала против антинацистичке резолуције

Од Пастора се говорм опростио и мађарски премијер Виктор Орбан који је истакао како Срби и Мађари стоје заједно.

"Вучић и ја стојимо овдје заједно да се поздравимо са саборцем. Стојимо овдје заједно јер је Пастор помирио наше народе. То је раније било незамисливо, а сада би нам било незамисливо да се не ослањамо једни на друге. Наш друг Пастор нам је указао пут како Срби и Мађари могу заједно", истакао је Орбан.

Претходно је у Новом Саду одржана комеморативна сједница поводом Пасторове смрти. Од Пастора су се у Скупштини Војводине говорима опростили потпредсједник Скупштине Војводине Дамир Зобеница, предсједник Покрајнске владе Игор Мировић и предсједник покрајинске посланичке групе СВМ-а Бојан Баги.

Предсједник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор преминуо је 30. октобра у 68. години, послије краће и тешке болести. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.