Oliver Varhelji

Standarna izjava iz ЕU: Zabrinuti zbog ukidanja dinara, ali bez konkretne poruke

  • Izvor: SRNA
  • 02.02.2024. 16:41

Еvropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelji saopštio je da Еvropska komisija žali zbog toga što je odluka centralne banke samoproglašenog Kosova o ukidanju dinara usvojena bez prethodnih konsultacija i izrazio zabrinutost zbog uticaja takve odluke na svakodnevni život Srba i ostalih zajednica na Kosovu i Metohiji.

"Komisija je posebno zabrinuta zbog uticaja na škole i bolnice, uzimajući u obzir očigledno odsustvo alternativa u ovom trenutku. Komisija podržava jučerašnje saopštenje portparola visokog predstavnika i primila je k znaju odluku centralne banke da dozvoli prelazni period", napisao je Varhelji na mreži "Iks".

On je dodao da Komisija poziva Prištinu da osigura da prelazni period bude dovoljno dug kako bi se pronašlo rješenje kroz pregovore u okviru dijaloga uz posredovanje ЕU.

Varhelji se oglasio nakon što je juče na Kosovu i Metohiji stupila na snagu uredba centralne banke samoproglašenog Kosova kojom se onemogućava korišćenje dinara.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    ''Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

    '''Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić

    ''Koliko znate o onima koji žive pod budnim okom javnosti?Znate li o čemu maštaju, šta su sve prošli, u čemu uživaju, šta rade kada su potpuno sami? Koje tajne su spremni da otkriju? Koliko su spremni da se ogole?