Srbija

Tortura na porođaju pogoršava odnos sa bebom: Šta sve trudnice proživljavaju u porodilištima

  • Izvor: Kurir
  • 22.01.2024. 17:42

Svjedočenja Jelena Ivković iz Rume i Marica Mihajlović iz Šida o smrti njihovim beba nakon porođaja u Sremskoj Mitrovici nakon čega je i uhapšen ginekolog M.M. koji ih je porađao i dalje potresaju Srbiju, a hrabre mame apeluju na sve žene koje su proživjele bilo kakve neprijatnosti u porodilištu da se jave nadležnima kako bi se ovom problemu stalo na put!

O razmjerama ovog oblika nasilja, kao i o strahotama koje trudnice i porodilje doživljavaju uoči i na porođaju pričalo se i ranije, te je istraživanje "Sloboda rađanju - istraživanje o iskustvima žena na porođaju u Srbiji" udruženja Centar za mame još 2015. pokazalo da svaka 10 porodilja više ne želi da rađa zbog traume na porođaju. Tačnije čak 11 odsto od 2.583 porodilja koje su učestvovale u istraživanju zbog lošeg iskustva odlučilo je da nikada više ne rodi dete!

Loša iskustva

Takođe, loše iskustvo sa porođaja je pogoršalo odnos sa bebom kod sedam odsto ispitanica, kod 14 odsto njih je imalo i negativan uticaj na odnos sa partnerom, a na seksualni život u čak 27 odsto slučajeva.

Da se pojedini zdravstveni radnici u Srbiji loše ophode prema trudnicama potvrđuje i Jelen Ivković, koja je prije 15 mjeseci proživjela pakao u sremskom porodilištu nakon čega joj je beba preminula. Ona kaže za Kurir da se obratila advokatu sa kojim će se konsultovati oko slučaja.

Kraj potrage za srpskim vozačem Danijelom, uhapšen u velikoj policijskoj akciji

Kraj potrage za srpskim vozačem Danijelom, uhapšen u velikoj policijskoj akciji

- Planiram da se obratim Ljekarskoj komori Srbije, ali i zaštitniku građana i povjerenici, a zatim i da privatno podnesem tužbu protiv ljekara. Apelujem na sve žene koje su preživjele nasilje kao Marica i ja da se jave nadležnima i da to prijave pa makar i anonimno, iako ne vidim razloga zašto bi neko anonimno prijavljivao ovakve stvari, ali ukoliko se boje jer o ovom problemu više ne smijemo da ćutimo i moramo da pronađemo neko rješenje kako bismo stali na put svemu ovome - naglasila je Ivkovićeva.

Ona je navela da je sa subotnjeg protesta podrške mamama preminulih beba u Sremskoj Mitrovici upućen zahtjev načelniku sremačke bolnice da se usvoji odluka da očevi mogu da prisustvuju porođaju.

Istraga u toku

Podsjetimo, Marica Mihajlović navela je u ispovijesti za Kurir da je ljekar M. M. odbio da joj uradi carski rez u bolnici u Sremskoj Mitrovici zbog čega se, nakon sati i sati mučenja i nje i bebe, beba zaglavila u kanalu, te i preminula ubrzo nakon rođenja. Potresena ovim slučajem, ubrzo se Kuriru javila i Jelena sa tvrdnjom da je zbog nemara istog ginekologa prije 15 mjeseci preminuo i njen prvenac koji je, kako tvrdi, usljed mučnog porađaja ostao bez kiseonika što je izazvalo teško oštećenje mozga bebe.

Nakon njihovih ispovijesti Ministarstvo zdravlja je u OB Sremska Mitrovica poslalo inspekciju, a zaštitnik građana pozvao je sve žene koje su se tokom posljednjih šest mjeseci suočile sa neadekvatnim ljekarskim pristupom tokom porođaja, od njegove pripreme do izlaska iz bolnice, da se obrate toj instituciji, kako bi se stvorili uslovi za utvrđivanje odgovornosti u pogledu nesavjesnog postupanja prema porodiljama u ginekološko-akušerskim zdravstvenim ustanovama, bilo da je riječ o verbalnom nasilju ili medicinskom nemaru.

(Izvor: Kurir)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: