Србија

Тортура на порођају погоршава однос са бебом: Шта све труднице проживљавају у породилиштима

  • Извор: Курир
  • 22.01.2024. 17:42

Свједочења Јелена Ивковић из Руме и Марица Михајловић из Шида о смрти њиховим беба након порођаја у Сремској Митровици након чега је и ухапшен гинеколог М.М. који их је порађао и даље потресају Србију, а храбре маме апелују на све жене које су проживјеле било какве непријатности у породилишту да се јаве надлежнима како би се овом проблему стало на пут!

О размјерама овог облика насиља, као и о страхотама које труднице и породиље доживљавају уочи и на порођају причало се и раније, те је истраживање "Слобода рађању - истраживање о искуствима жена на порођају у Србији" удружења Центар за маме још 2015. показало да свака 10 породиља више не жели да рађа због трауме на порођају. Тачније чак 11 одсто од 2.583 породиља које су учествовале у истраживању због лошег искуства одлучило је да никада више не роди дете!

Лоша искуства

Такође, лоше искуство са порођаја је погоршало однос са бебом код седам одсто испитаница, код 14 одсто њих је имало и негативан утицај на однос са партнером, а на сексуални живот у чак 27 одсто случајева.

Да се поједини здравствени радници у Србији лоше опходе према трудницама потврђује и Јелен Ивковић, која је прије 15 мјесеци проживјела пакао у сремском породилишту након чега јој је беба преминула. Она каже за Kурир да се обратила адвокату са којим ће се консултовати око случаја.

Крај потраге за српским возачем Данијелом, ухапшен у великој полицијској акцији

Крај потраге за српским возачем Данијелом, ухапшен у великој полицијској акцији

- Планирам да се обратим Љекарској комори Србије, али и заштитнику грађана и повјереници, а затим и да приватно поднесем тужбу против љекара. Апелујем на све жене које су преживјеле насиље као Марица и ја да се јаве надлежнима и да то пријаве па макар и анонимно, иако не видим разлога зашто би неко анонимно пријављивао овакве ствари, али уколико се боје јер о овом проблему више не смијемо да ћутимо и морамо да пронађемо неко рјешење како бисмо стали на пут свему овоме - нагласила је Ивковићева.

Она је навела да је са суботњег протеста подршке мамама преминулих беба у Сремској Митровици упућен захтјев начелнику сремачке болнице да се усвоји одлука да очеви могу да присуствују порођају.

Истрага у току

Подсјетимо, Марица Михајловић навела је у исповијести за Kурир да је љекар М. М. одбио да јој уради царски рез у болници у Сремској Митровици због чега се, након сати и сати мучења и ње и бебе, беба заглавила у каналу, те и преминула убрзо након рођења. Потресена овим случајем, убрзо се Kуриру јавила и Јелена са тврдњом да је због немара истог гинеколога прије 15 мјесеци преминуо и њен првенац који је, како тврди, усљед мучног порађаја остао без кисеоника што је изазвало тешко оштећење мозга бебе.

Након њихових исповијести Министарство здравља је у ОБ Сремска Митровица послало инспекцију, а заштитник грађана позвао је све жене које су се током посљедњих шест мјесеци суочиле са неадекватним љекарским приступом током порођаја, од његове припреме до изласка из болнице, да се обрате тој институцији, како би се створили услови за утврђивање одговорности у погледу несавјесног поступања према породиљама у гинеколошко-акушерским здравственим установама, било да је ријеч о вербалном насиљу или медицинском немару.

(Извор: Курир)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм