"Jedno od inovativnih sredstava superiornosti“

"30 ciljeva": Šta sve može sonarni sistem ruske podmornice klase „Borej“

  • Izvor: Sputnik Srbija
  • 19.11.2023. 18:31

Napredni hidro-akustični kompleks podmornice klase „Borej“ omogućava joj da efikasno prati podvodno neprijateljsko oružje, precizno mjeri debljinu leda i da detektuje prohodne vodene puteve u zaleđenoj vodi.

Ruske strateške podmornice na nuklearni pogon klase „Borej“ opremljene su sonarnim sistemima koji su mnogo osjetljiviji od onih koji su instalirani na američkim podmornicama sličnog ranga, istakli su ruski vojni stručnjaci Vitalij Bičkov i Vladimir Semiletov u članku koji je objavio časopis „Arsenal Otečestva“.

Oni su pohvalili hidroakustični kompleks podmornice kao „jedno od inovativnih sredstava superiornosti“.

Od ovog nema spasa: Rusija spremna da lansira novu hipersoničnu nuklearnu raketu

Od ovog nema spasa: Rusija spremna da lansira novu hipersoničnu nuklearnu raketu

Prema njihovim riječima, sonarne stanice podmornica omogućavaju posadama da otkriju neprijateljske brodove na udaljenosti koja je jedan i po puta veća od sličnih sistema koji pripadaju četvrtoj generaciji nuklearnih podmornica američke klase „Virdžinija“ i „Ohajo“.

Glavni urednik časopisa „Arsenal Otečestva“ Viktor Murahovski ranije je za Sputnjik rekao da sonarni sistemi podmornica klase Borej po dometu detekcije premašuju sisteme američkih podmornica na nuklearni pogon za oko 100 kilometara (oko 62 milje).

On je objasnio da su ova ruska plovila opremljena sonarnim sistemom Irtiš-Amfora-B-055, koji može istovremeno da prati najmanje 30 podvodnih ciljeva. Kompleks obuhvata glavnu hidroakustičnu antenu Amforu sa digitalnom obradom signala, kao i bočne i vučene antene velike površine.

Rusija testirala strateške nuklearne snage

Rusija testirala strateške nuklearne snage

Osim praćenja podmornica, torpeda, mina i drugog podvodnog neprijateljskog oružja, sistem je sposoban da mjeri debljinu leda na Arktiku, kao i da precizno odredi zaleđene dijelove vode, što pomaže podmornici u lansiranju balističkih projektila.

Podmornica klase Borej je rusko podvodno pomorsko plovilo četvrte generacije, koje nosi do 16 interkontinentalnih balističkih raketa RSM-56 Bulava sa dometom leta do 9.000 km (oko 5.600 milja).

Trenutno ruska mornarica ima ukupno šest takvih podmornica, uključujući Jurij Dolgoruki, Aleksandar Nevski, Vladimir Monomah, kao i Knez Vladimir, Knez Oleg i Generalisimus Suvorov.

Još jedna podmornica klase „Borej“ treba da uđe u službu ruske Pacifičke flote do kraja 2024. godine, dok su još tri podvodna pomorska vozila ove klase sada u izgradnji.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+) (R)

    ''''''''''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.