"Једно од иновативних средстава супериорности“

"30 циљева": Шта све може сонарни систем руске подморнице класе „Бореј“

  • Извор: Спутник Србија
  • 19.11.2023. 18:31

Напредни хидро-акустични комплекс подморнице класе „Бореј“ омогућава јој да ефикасно прати подводно непријатељско оружје, прецизно мјери дебљину леда и да детектује проходне водене путеве у залеђеној води.

Руске стратешке подморнице на нуклеарни погон класе „Бореј“ опремљене су сонарним системима који су много осјетљивији од оних који су инсталирани на америчким подморницама сличног ранга, истакли су руски војни стручњаци Виталиј Бичков и Владимир Семилетов у чланку који је објавио часопис „Арсенал Отечества“.

Они су похвалили хидроакустични комплекс подморнице као „једно од иновативних средстава супериорности“.

Од овог нема спаса: Русија спремна да лансира нову хиперсоничну нуклеарну ракету

Од овог нема спаса: Русија спремна да лансира нову хиперсоничну нуклеарну ракету

Према њиховим ријечима, сонарне станице подморница омогућавају посадама да открију непријатељске бродове на удаљености која је један и по пута већа од сличних система који припадају четвртој генерацији нуклеарних подморница америчке класе „Вирџинија“ и „Охајо“.

Главни уредник часописа „Арсенал Отечества“ Виктор Мураховски раније је за Спутњик рекао да сонарни системи подморница класе Бореј по домету детекције премашују системе америчких подморница на нуклеарни погон за око 100 километара (око 62 миље).

Он је објаснио да су ова руска пловила опремљена сонарним системом Иртиш-Амфора-Б-055, који може истовремено да прати најмање 30 подводних циљева. Комплекс обухвата главну хидроакустичну антену Амфору са дигиталном обрадом сигнала, као и бочне и вучене антене велике површине.

Русија тестирала стратешке нуклеарне снаге

Русија тестирала стратешке нуклеарне снаге

Осим праћења подморница, торпеда, мина и другог подводног непријатељског оружја, систем је способан да мјери дебљину леда на Арктику, као и да прецизно одреди залеђене дијелове воде, што помаже подморници у лансирању балистичких пројектила.

Подморница класе Бореј је руско подводно поморско пловило четврте генерације, које носи до 16 интерконтиненталних балистичких ракета РСМ-56 Булава са дометом лета до 9.000 км (око 5.600 миља).

Тренутно руска морнарица има укупно шест таквих подморница, укључујући Јуриј Долгоруки, Александар Невски, Владимир Мономах, као и Кнез Владимир, Кнез Олег и Генералисимус Суворов.

Још једна подморница класе „Бореј“ треба да уђе у службу руске Пацифичке флоте до краја 2024. године, док су још три подводна поморска возила ове класе сада у изградњи.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

    Емисија: Прича се (Р)

  • 13:25 Телетрговина

    Телетрговина