"Blumberg"

Amerika traži odgovore od Poljske: Razdor u NATO-u zbog Ukrajine?

  • 23.09.2023. 16:00

Sjedinjene Američke Države od Poljske traže da pojasni izjave o prekidu vojne pomoći Ukrajini koje su zvaničnici te države dali, prenosi "Blumberg", pozivajući se na višeg predstavnika američkog Ministarstva odbrane.

Prema riječima izvora, Poljska će nastaviti da podržava Ukrajinu, ali tačan stav ove zemlje o savezništvu sa Kijevom nije potpuno jasan. On, takođe, tvrdi da nesuglasice između saveznika nisu dovele do pukotina u jedinstvu koalicije za podršku Ukrajini.

Podsjetimo, poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao je ranije ove nedjelje da je ta zemlja prestala da isporučuje oružje Ukrajini.

Ovaj veoma javni spor između Kijeva i Varšave, koji je započeo odlukom Poljske da proširi zabrane na uvoz jeftinog ukrajinskog žita, iznenada je doveo u pitanje jedinstvo koje je definisalo odnos između dva susjeda. Osim toga, konflikt prijeti da ugrozi solidarnost koju evropske države pružaju Ukrajini.

"Blumberg" navodi da poljske diplomate tvrde da će se vojna podrška Varšave Kijevu nastaviti, iako u manjem obimu. Izvor za pomenuti medij kaže da bi za Ukrajinu bilo loše da ostane bez podrške Poljske, jer bi to moglo da ugrozi jedinstvo u NATO-u.

Pratite nas i putem Vibera