Еrupcija je pitanje trenutka

Apokaliptični prizori na Islandu, rupe "gutaju" grad

  • Izvor: ATV
  • 15.11.2023. 08:03

Kompletan Island je "na iglama" jer stručnjaci kažu da su zemljotresi koji danima tutnjaju ispod površine i koji su već uništili jedan grad, najava velike vulkanske erupcije.

Na jugozapadnom poluostrvu Rejkjanes od juče je zabilježeno više od 700 zemljotresa, a uprkos tome što je bio nešto slabiji nego prethodnih dana, erupcija vulkana Fagradalsfjal mogla bi da se dogodi svakog trenutka.

Island je posljednjih dana pogodilo hiljade zemljotresa.

U petak je proglašeno vanredno stanje, a oko 4.000 ljudi evakuisano je iz malog ribarskog sela Grindavik.

Vanredno stanje na Islandu: Zbog serije zemljotresa naređena hitna evakuacija

Vanredno stanje na Islandu: Zbog serije zemljotresa naređena hitna evakuacija

Еvakuisani stanovnici rekli su da su čuli "zastrašujuću buku" pod zemljom, a onima kojima je dozvoljeno da se vrate da pokupe neke stvari rečeno je da odmah ostave sve i bježe ako čuju sirene.

Ogromne vrtače su se pojavile oko grada, a dramatični snimci iz vazduha koje je objavila obalska straža pokazuju pukotinu koja prolazi kroz centar grada i izbacuje dim dok se magma približava površini.

Vlasti su zauzete izgradnjom odbrambenih zidova oko obližnje geotermalne elektrane, za koje se nadaju da će moći da je zaštite od tokova lave.

Naime, svi vjeruju da je erupcija neizbježna.

Islandska ministarka pravde Gudrun Hafštajnsdotir rekla je državnoj televiziji RUV da je veliki nasip dizajniran da zaštiti geotermalnu elektranu Svartsengi, koja se nalazi nešto više od šest kilometara od Grindavika.

Šef Odjeljenja za javnu bezbjednost rekao je da postaje "sve teže" ući u područje Grinvadika jer se ogromne rupe nastavljaju širiti.

- Taj prostor nastavlja da tone, a na površini se stalno stvaraju nove pukotine. Ovo područje pomalo liči na veliki glečer koji je ispucao, tako da je veoma opasno biti unutar tog područja.

Pratite nas i putem Vibera