Ерупција је питање тренутка

Апокалиптични призори на Исланду, рупе "гутају" град

  • Извор: АТВ
  • 15.11.2023. 08:03

Комплетан Исланд је "на иглама" јер стручњаци кажу да су земљотреси који данима тутњају испод површине и који су већ уништили један град, најава велике вулканске ерупције.

На југозападном полуострву Рејкјанес од јуче је забиљежено више од 700 земљотреса, а упркос томе што је био нешто слабији него претходних дана, ерупција вулкана Фаградалсфјал могла би да се догоди сваког тренутка.

Исланд је посљедњих дана погодило хиљаде земљотреса.

У петак је проглашено ванредно стање, а око 4.000 људи евакуисано је из малог рибарског села Гриндавик.

Ванредно стање на Исланду: Због серије земљотреса наређена хитна евакуација

Ванредно стање на Исланду: Због серије земљотреса наређена хитна евакуација

Евакуисани становници рекли су да су чули "застрашујућу буку" под земљом, а онима којима је дозвољено да се врате да покупе неке ствари речено је да одмах оставе све и бјеже ако чују сирене.

Огромне вртаче су се појавиле око града, а драматични снимци из ваздуха које је објавила обалска стража показују пукотину која пролази кроз центар града и избацује дим док се магма приближава површини.

Власти су заузете изградњом одбрамбених зидова око оближње геотермалне електране, за које се надају да ће моћи да је заштите од токова лаве.

Наиме, сви вјерују да је ерупција неизбјежна.

Исландска министарка правде Гудрун Хафштајнсдотир рекла је државној телевизији РУВ да је велики насип дизајниран да заштити геотермалну електрану Свартсенги, која се налази нешто више од шест километара од Гриндавика.

Шеф Одјељења за јавну безбједност рекао је да постаје "све теже" ући у подручје Гринвадика јер се огромне рупе настављају ширити.

- Тај простор наставља да тоне, а на површини се стално стварају нове пукотине. Ово подручје помало личи на велики глечер који је испуцао, тако да је веома опасно бити унутар тог подручја.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.