Teška situacija

ATV u Briselu: Poljoprivrednici traže bolje uslove

  • Izvor: ATV
  • 13.02.2024. 19:31

Čini se da se ovih dana najviše govori o problemima poljoprivrednika u evropskim institucijama gdje su oni gotovo svakodnevna tema.

O velikom buntu evropskih farmera za ATV je govorio poljoprivrednik iz Švedske Lenard Vilson, predsjednik Udruženja evropskih poljoprivrednih zadruga.

Vilson je istakao da je situacija teška u ekonomskom smislu, ali smo takođe pod teretom pravila i propisa.

"Najveći izazov današnjice je to što želimo da imamo dijalog sa našim političarima. Danas je taj pristup previše odozgo prema dole", rekao je Vilson.

On je istakao da poljoprivrednike zaista frustriraju svi ti propisi, a istovremeno je jako teško imati poštene prihode.

"To je ublažavanje uticaja na klimatske promjene, ima zaista mnogo zahtjeva ali ne dobijamo novac da bismo ih ispunili. To mora da nam plati tržište ili političari, jer ublažavanje dosta košta. Da, vidimo da oni preplavljuju tržište, žitarice, sjemena za proizvodnju ulja, živina, jaja, šećer. Zato sada tražimo i određene trgovinske mjere, onakve kakve smo imali ranijih godina", rekao je Vilson.

Vilson ističe da je to dobro jer društvo sada razgovara i uči više o poljoprivredi i o proizvodnji hrane.

"Vidimo da nam to povećano interesovanje otvara i nove prilike jer se poboljšava kvalitet debate. Već smo vidjeli inicijative Komisije, povukli su određene propise, Parlament je takođe glasao u našu korist, i zaista se nadamo da će novi saziv Parlamenta i nova Komisija više slušati poljoprivrednike i da će imati direktniji pristup", rekao je Vilson.

On ističe da su protesti uglavnom stvar lokalne inicijative i da oni kao udruženje nemaju direktne veze s njima.

"Nastavljamo da vodimo dijalog sa političarima. Komisija je pokrenula strateški dijalog od koga dosta očekujemo. Ali, zar to nije dobra stvar ako je u interesu poljoprivrednika? Naravno, poljoprivredna organizacija u Еvropi je bazirana na demokratskim principima, ali ne dopada nam se kada pale gume ili rade slične stvari. Želimo mirne akcije poljoprivrednika, ali naravno, to nam ide u korist pošto su naši problemi dospjeli na agendu", jasan je Vilson.

Pratite nas i putem Vibera

  • 10:00 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 10:30 Autošop magazin

    Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.

  • 11:15 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:30 Еmisija: Agrar (R)

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina