Тешка ситуација

АТВ у Бриселу: Пољопривредници траже боље услове

  • Извор: АТВ
  • 13.02.2024. 19:31

Чини се да се ових дана највише говори о проблемима пољопривредника у европским институцијама гдје су они готово свакодневна тема.

О великом бунту европских фармера за АТВ је говорио пољопривредник из Шведске Ленард Вилсон, предсједник Удружења европских пољопривредних задруга.

Вилсон је истакао да је ситуација тешка у економском смислу, али смо такође под теретом правила и прописа.

"Највећи изазов данашњице је то што желимо да имамо дијалог са нашим политичарима. Данас је тај приступ превише одозго према доле", рекао је Вилсон.

Он је истакао да пољопривреднике заиста фрустрирају сви ти прописи, а истовремено је јако тешко имати поштене приходе.

"То је ублажавање утицаја на климатске промјене, има заиста много захтјева али не добијамо новац да бисмо их испунили. То мора да нам плати тржиште или политичари, јер ублажавање доста кошта. Да, видимо да они преплављују тржиште, житарице, сјемена за производњу уља, живина, јаја, шећер. Зато сада тражимо и одређене трговинске мјере, онакве какве смо имали ранијих година", рекао је Вилсон.

Вилсон истиче да је то добро јер друштво сада разговара и учи више о пољопривреди и о производњи хране.

"Видимо да нам то повећано интересовање отвара и нове прилике јер се побољшава квалитет дебате. Већ смо видјели иницијативе Комисије, повукли су одређене прописе, Парламент је такође гласао у нашу корист, и заиста се надамо да ће нови сазив Парламента и нова Комисија више слушати пољопривреднике и да ће имати директнији приступ", рекао је Вилсон.

Он истиче да су протести углавном ствар локалне иницијативе и да они као удружење немају директне везе с њима.

"Настављамо да водимо дијалог са политичарима. Комисија је покренула стратешки дијалог од кога доста очекујемо. Али, зар то није добра ствар ако је у интересу пољопривредника? Наравно, пољопривредна организација у Европи је базирана на демократским принципима, али не допада нам се када пале гуме или раде сличне ствари. Желимо мирне акције пољопривредника, али наравно, то нам иде у корист пошто су наши проблеми доспјели на агенду", јасан је Вилсон.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: