Rođak pokušao da zataška zločin

Bivši ministar osam sati mučio ženu prije nego što ju je pretukao nasmrt?

  • Izvor: Telegraf
  • 02.05.2024. 12:14

Bivši ministar ekonomije Kazahstana, Kjaduk Bišibajev (43), osumnjičen je da je navodno čak osam sati brutalno maltretirao suprugu Saltanat (31) nakon čega je mlada djevojka preminula.

Posljednji trenuci života Saltanat zabilježene su kamerama iz restorana u kom je kasnije pronađeno njeno beživotno tijelo.

Na suđenju je ministar rekao da mu je "jako žao i da želi da se izvini".

UZNЕMIRUJUĆЕ Ministar suprugu tukao do smrti pa pozvao vidovnjaka

UZNЕMIRUJUĆЕ Ministar suprugu tukao do smrti pa pozvao vidovnjaka

"Na početku nisam mogao da prihvatim njenu smrt. Želim da se izvinim. Ne očekujem oproštaj, ali to je moja odgovornost. Shvatam da je ovo nenadoknadiv gubitak", rekao je Kjaduk na suđenju koje je počelo krajem marta.

Inače, na optuženičkoj klupi se pojavio i rođak bivšeg ministra koji se tereti za saučešnistvo zbog prikrivanja i neprijavljivanje zločina. On je na sudu priznao da mu je Bišibajev tražio da obriše snimke sa nadzornih kamera i da odnese telefon njegove žene kući iz restorana kako bi sakrio geolokaciju.

Nesrećna žena je pronađena 9. novembra prošle godine u restoranu BAU u Astani, a njena majka je na sudu izjavila da je Saltanat bila zlostavljana čak osam sati prije nego što je izdahnula.

Pljenidba imovine narkobosa iz BiH: Pronađeni skupocjeni satovi, sakrio vozila vrijedna 300.000 evra

Pljenidba imovine narkobosa iz BiH: Pronađeni skupocjeni satovi, sakrio vozila vrijedna 300.000 evra

Bivši ministar je tokom suđenja 1. aprila pričao o zločinu koji je počinio ali nije eksplicitno rekao da ga je i izvršio. Zamolio je sud da se ročište odloži jer je "umoran od pričanja".

Prošle srijede, Bišibajev je konačno na sudu priznao da ju je zlostavljao, tvrdeći da nije imao namjeru da je ubije. On je u svom prvobitnom iskazu naveo da je 31-godišnjakinja tokom njihove svađe slučajno udarila glavom o zid i umivaonik toaleta u restoranu. Međutim, u jednom od snimaka koji su predstavljeni Vrhovnom sudu zemlje, par se vidi kako se svađa ispred restorana BAU u Astani.

Ovako izgleda prva linija nakon juriša: Ukrajinci i Rusi mrtvi leže jedni do drugih!

Ovako izgleda prva linija nakon juriša: Ukrajinci i Rusi mrtvi leže jedni do drugih!

Bišibajev potom udara svoju suprugu, vuče je za kosu sve dok ne padne na zemlju, a potom je krvnički šutira četiri puta. Dok se ona muči da ustane, on je grabi za vrat i brutalno je pesnicom udara u vilicu. Nakon toga je ponovo šutira i, vukući je za kosu odvlači dalje od objektiva kamere.

Mediji u Kazahstanu pisali su da je Saltanat više puta pokušala da ostavi supruga, jer ju je godinama zlostavljao.

(Foto: Facebook)

Pratite nas i putem Vibera