Pasoš "nije vrijedan rizika"

Čak 74 odsto Ukrajinaca bi se odreklo državljanstva kako bi izbjegli regrutaciju

  • 19.12.2023. 15:20

Oko 74 odsto muškaraca i 65 odsto žena reklo je da bi bili spremni da se odreknu ukrajinskog državljanstva i pasoša kako bi izbjegli regrutaciju, pokazuje anketa koju je na "Fejsbuku" sprovela poslanica iz vladajuće stranke predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog Marijana Bezuglaja.

Bezuglaja je prvo pitala žene koje je prate da li bi se odrekle svog ukrajinskog pasoša kako bi izbjegle potencijalnu prisilnu mobilizaciju za rad u pozadini fronta.

Iako je u pitanju istaknuto da za žene borbeni položaji na prvoj liniji trenutno ne dolaze u obzir, oko 65 odsto, odnosno više od 3.800 ispitanica reklo je da bi se radije odrekle državljanstva.

Sve više Ukrajinaca pristalo bi na ustupke Rusiji za okončanje sukoba

Sve više Ukrajinaca pristalo bi na ustupke Rusiji za okončanje sukoba

U dvije naknadne ankete, poslanica je pitala da li bi žene barem razmotrile mogućnost registracije kod vojnih vlasti za potencijalnu mobilizaciju u budućnosti, u zamjenu za ponovno otvaranje granica za muškarce, ili za demobilizaciju onih koji su već služili dvije godine. Pozitivno je odgovorilo samo 17, odnosno 22 odsto. 

U svom posljednjem "eksperimentalnom istraživanju", Bezuglaja se obratila muškarcima sa sličnim pitanjem: "Da li ste spremni da se odreknete ukrajinskog državljanstva kako biste izbegli mobilizaciju?" U anketi je učestvovalo više od 4.300 korisnika, a 73 odsto njih tvrdi da njihovo ukrajinsko državljanstvo nije vrijedno rizika.

Bezuglaja (35) trenutno je zamjenik predsjednika parlamentarnog odbora za nacionalnu sigurnost, odbranu i obavještajne poslove, a najpoznatija je po tome što je u maju 2022. predložila nacrt zakona koji bi omogućio ukrajinskim oficirima da pogube vojnike zbog neposlušnosti bez suđenja. Po obrazovanju je doktorka, a stažirala je Stejt departmentu SAD u kom se specijalizovala za organizaciju i upravljanje zdravstvenom zaštitom.

"Sve je gotovo, svjedočimo početku raspada Ukrajine"

Ranije ovog mjeseca poslanica je obilježila Međunarodni dan volontera zahvalivši se svima koji su se već prijavili u vojsku, pri čemu je zahtijevala da se više ljudi prijavi i pozivali žene da se pridruže redovima.

Tada je rekla da je i sama prošla vojnu obuku 2015. godine, kada je vlada u Kijevu vodila "antiterorističku operaciju" protiv stanovnika Donbasa.

Napor Kijeva da regrutuje više vojnika uslijedio je nakon neuspjeha kontraofanzive, koja je, prema procjenama ruskog ministarstva odbrane, koštala Ukrajinu više od 125.000 vojnika.

Lavrov: Zapad ne krije da želi prekid vatre samo zbog ponovnog naoružavanja Ukrajine!

Lavrov: Zapad ne krije da želi prekid vatre samo zbog ponovnog naoružavanja Ukrajine!

Zelenski je prošle godine obećao da će reformisati sistem regrutacije. Prema informacijama ruskih obavještajnih službi, pristalice Ukrajine na Zapadu zahtijevale su da novi sistem regrutacije obuhvati tinejdžere, starije muškarce i žene.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 09:00 Serija: Krvavo cvijeće (R) (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (R) (12+)

    ''''''''''''Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.