Пасош "није вриједан ризика"

Чак 74 одсто Украјинаца би се одрекло држављанства како би избјегли регрутацију

  • 19.12.2023. 15:20

Око 74 одсто мушкараца и 65 одсто жена рекло је да би били спремни да се одрекну украјинског држављанства и пасоша како би избјегли регрутацију, показује анкета коју је на "Фејсбуку" спровела посланица из владајуће странке предсједника Украјине Владимира Зеленског Маријана Безуглаја.

Безуглаја је прво питала жене које је прате да ли би се одрекле свог украјинског пасоша како би избјегле потенцијалну присилну мобилизацију за рад у позадини фронта.

Иако је у питању истакнуто да за жене борбени положаји на првој линији тренутно не долазе у обзир, око 65 одсто, односно више од 3.800 испитаница рекло је да би се радије одрекле држављанства.

Све више Украјинаца пристало би на уступке Русији за окончање сукоба

Све више Украјинаца пристало би на уступке Русији за окончање сукоба

У двије накнадне анкете, посланица је питала да ли би жене барем размотриле могућност регистрације код војних власти за потенцијалну мобилизацију у будућности, у замјену за поновно отварање граница за мушкарце, или за демобилизацију оних који су већ служили двије године. Позитивно је одговорило само 17, односно 22 одсто. 

У свом посљедњем "експерименталном истраживању", Безуглаја се обратила мушкарцима са сличним питањем: "Да ли сте спремни да се одрекнете украјинског држављанства како бисте избегли мобилизацију?" У анкети је учествовало више од 4.300 корисника, а 73 одсто њих тврди да њихово украјинско држављанство није вриједно ризика.

Безуглаја (35) тренутно је замјеник предсједника парламентарног одбора за националну сигурност, одбрану и обавјештајне послове, а најпознатија је по томе што је у мају 2022. предложила нацрт закона који би омогућио украјинским официрима да погубе војнике због непослушности без суђења. По образовању је докторка, а стажирала је Стејт департменту САД у ком се специјализовала за организацију и управљање здравственом заштитом.

"Све је готово, свједочимо почетку распада Украјине"

Раније овог мјесеца посланица је обиљежила Међународни дан волонтера захваливши се свима који су се већ пријавили у војску, при чему је захтијевала да се више људи пријави и позивали жене да се придруже редовима.

Тада је рекла да је и сама прошла војну обуку 2015. године, када је влада у Кијеву водила "антитерористичку операцију" против становника Донбаса.

Напор Кијева да регрутује више војника услиједио је након неуспјеха контраофанзиве, која је, према процјенама руског министарства одбране, коштала Украјину више од 125.000 војника.

Лавров: Запад не крије да жели прекид ватре само због поновног наоружавања Украјине!

Лавров: Запад не крије да жели прекид ватре само због поновног наоружавања Украјине!

Зеленски је прошле године обећао да ће реформисати систем регрутације. Према информацијама руских обавjештајних служби, присталице Украјине на Западу захтијевале су да нови систем регрутације обухвати тинејџере, старије мушкарце и жене.

Пратите нас и путем Вибера