Руски министар спољних послова

Лавров: Запад не крије да жели прекид ватре само због поновног наоружавања Украјине!

  • 18.12.2023. 17:47

Запад отворено каже да је потребна пауза у украјинском сукобу како би се омогућило Украјини да побољша ситуацију са резервама и војном опремом, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Шеф руске дипломатије је напоменуо да се састао са групом политиколога, укључујући Ричарда Хаса и Чарлса Купчина, када је боравио у Њујорку током руског предсједавања Савјетом безбједности УН.

Украјина смањује број операција, немају муниције

Украјина смањује број операција, немају муниције

"Из неког разлога су сви касније одлучили да је тај састанак нека врста тајне. Редовно сам се састајао са политиколозима када сам био у Њујорку, овај пут сам то и тражио. Они су пристали, али им је једина жеља била да не дају никакве јавне коментаре по овом питању, што ми нисмо урадили. То је неколико мјесеци касније процурило са америчке стране, не знам из којих разлога", казао је Лавров у интервјуу за програм "Велика игра" на Првом каналу.

Како је додао, тада су Ричард Хас и Чарлс Купчин, заједно са колегама предложили да "сада треба да се помиримо, јер ниједна страна не може да побједи".

Све више Украјинаца пристало би на уступке Русији за окончање сукоба

Све више Украјинаца пристало би на уступке Русији за окончање сукоба

"Нису оклевали да кажу да је Украјини потребно вријеме да поправи ситуацију са својим резервама, са војном опремом, са ракетама и другим потребама за ратовање. То је било у априлу. Сада западни лидери отворено говоре о томе, предлажу управо то и јасно налажу да то неће бити крај сукоба, већ да ће то бити пауза", истакао је.

Запад схвата да не може да уништи Русију

Запад разумије да не може да уништи Русију као независну личност на свјетској сцени, али о томе не говоре отворено, из страха да не изгубе своју репутацију уочи избора, оцијенио је Лавров.

Према његовим ријечима, Москва се некада надала да је Запад у односима са Русијом полазио од прагматизма, а да је то "функционисало" у енергетском сектору, високотехнолошкој индустрији и снабдијевању опремом.

Зеленски, лажеш?

Зеленски, лажеш? "Ово је самоубилачка мисија"

"Запад је пристао на тај сукоб зарад главног циља, који је сада потпуно јасан – уништење Русије као независне личности на свјетској сцени. Јасно је да сада схватају илузорност тог циља, али то не могу да кажу, окрећући се за 180 степени пред својим бирачима уочи изборних циклуса, а да не ризикују да изгубе образ и репутацију", истакао је.

Он је истакао да изјава америчког предсједника Џозефа Бајдена да би Русија наводно могла да нападне земље НАТО-а представља очај, као и да Запад и даље види свој задатак да "докрајчи Русију" и не намјерава да положи оружје.

"Сама чињеница да то јавно изјављују озбиљни људи ─ шеф Пентагона и предсједник САД, говори о њиховом веома очајном положају. Запад Русију и даље сматра противником и пријетњом. Предсједник Русије Владимир Путин детаљно је говорио о томе да желе да униште Русију након распада Совјетског Савеза, осврнуо се на наивност и лаковерност наше политичке класе, када се чинило да је Запад пружио руку", указао је.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.