Ruski ministar spoljnih poslova

Lavrov: Zapad ne krije da želi prekid vatre samo zbog ponovnog naoružavanja Ukrajine!

  • 18.12.2023. 17:47

Zapad otvoreno kaže da je potrebna pauza u ukrajinskom sukobu kako bi se omogućilo Ukrajini da poboljša situaciju sa rezervama i vojnom opremom, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Šef ruske diplomatije je napomenuo da se sastao sa grupom politikologa, uključujući Ričarda Hasa i Čarlsa Kupčina, kada je boravio u Njujorku tokom ruskog predsjedavanja Savjetom bezbjednosti UN.

Ukrajina smanjuje broj operacija, nemaju municije

Ukrajina smanjuje broj operacija, nemaju municije

"Iz nekog razloga su svi kasnije odlučili da je taj sastanak neka vrsta tajne. Redovno sam se sastajao sa politikolozima kada sam bio u Njujorku, ovaj put sam to i tražio. Oni su pristali, ali im je jedina želja bila da ne daju nikakve javne komentare po ovom pitanju, što mi nismo uradili. To je nekoliko mjeseci kasnije procurilo sa američke strane, ne znam iz kojih razloga", kazao je Lavrov u intervjuu za program "Velika igra" na Prvom kanalu.

Kako je dodao, tada su Ričard Has i Čarls Kupčin, zajedno sa kolegama predložili da "sada treba da se pomirimo, jer nijedna strana ne može da pobjedi".

Sve više Ukrajinaca pristalo bi na ustupke Rusiji za okončanje sukoba

Sve više Ukrajinaca pristalo bi na ustupke Rusiji za okončanje sukoba

"Nisu oklevali da kažu da je Ukrajini potrebno vrijeme da popravi situaciju sa svojim rezervama, sa vojnom opremom, sa raketama i drugim potrebama za ratovanje. To je bilo u aprilu. Sada zapadni lideri otvoreno govore o tome, predlažu upravo to i jasno nalažu da to neće biti kraj sukoba, već da će to biti pauza", istakao je.

Zapad shvata da ne može da uništi Rusiju

Zapad razumije da ne može da uništi Rusiju kao nezavisnu ličnost na svjetskoj sceni, ali o tome ne govore otvoreno, iz straha da ne izgube svoju reputaciju uoči izbora, ocijenio je Lavrov.

Prema njegovim riječima, Moskva se nekada nadala da je Zapad u odnosima sa Rusijom polazio od pragmatizma, a da je to "funkcionisalo" u energetskom sektoru, visokotehnološkoj industriji i snabdijevanju opremom.

Zelenski, lažeš?

Zelenski, lažeš? "Ovo je samoubilačka misija"

"Zapad je pristao na taj sukob zarad glavnog cilja, koji je sada potpuno jasan – uništenje Rusije kao nezavisne ličnosti na svjetskoj sceni. Jasno je da sada shvataju iluzornost tog cilja, ali to ne mogu da kažu, okrećući se za 180 stepeni pred svojim biračima uoči izbornih ciklusa, a da ne rizikuju da izgube obraz i reputaciju", istakao je.

On je istakao da izjava američkog predsjednika Džozefa Bajdena da bi Rusija navodno mogla da napadne zemlje NATO-a predstavlja očaj, kao i da Zapad i dalje vidi svoj zadatak da "dokrajči Rusiju" i ne namjerava da položi oružje.

"Sama činjenica da to javno izjavljuju ozbiljni ljudi ─ šef Pentagona i predsjednik SAD, govori o njihovom veoma očajnom položaju. Zapad Rusiju i dalje smatra protivnikom i prijetnjom. Predsjednik Rusije Vladimir Putin detaljno je govorio o tome da žele da unište Rusiju nakon raspada Sovjetskog Saveza, osvrnuo se na naivnost i lakovernost naše političke klase, kada se činilo da je Zapad pružio ruku", ukazao je.

Pratite nas i putem Vibera

  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Tet a tet sa Tatjanom Trninić (R)

    Vrata sastanaka u četiri oka otvaramo samo zbog vas!

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    ''''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.