Ćeranić za ATV: Napad ima veze s Ukrajinom, zašto bi neko iz islamskog svijeta to uradio

  • Izvor: ATV
  • 23.03.2024. 11:02

Dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Predrag Ćeranić izjavio je za ATV da Islamska država nema kapacitete da izvrši teroristički napad u Moskvi, te da ne treba vjerovati izvještajima zapadnih medija da ova teroristička organizacija stoji iza masakra.

"U islamskom svijetu svi podržavaju Rusiju, osim ovdje na Balkanu, odnosno političko Sarajevo i dole (takozvano) Kosovo, koji su, pod uticajem zapadnih sila, protiv Rusije a za Ukrajinu", rekao je Ćeranić u jutarnjem programu Alternativne televizije.

On kaže da je logično da je napad sinoć, čim se desio, povezan sa Ukrajinom, iako je, sa druge učinjeno sve da se napad ne poveže s Kijevom.

"Američka strana je dala saopštenje da Ukrajina nema veze s tim, pa su iz zvanične Moskve rekli: 'Dobro, kako vi to znate da nema veze s tim'. Nakon dva sata se na jednom Tviter nalogu pojavilo priznanje krivice, odnosno, ta famozna Islamska država. Bilo bi zanimljivo kada bi se ustanovilo gdje je IP adresa tog Tviter naloga, odnosno gdje je to saopštenje napisano. Jer, ranije neki teroristički napadi, koji su isto tako bezuslovno pripisivani Islamskoj državi nakon saopštenja na Tviteru, pokazalo se da je IP adresa u nekim zapadnim zemljama", objašnjava Ćeranić.


Uhapšeno 11 osumnjičenih za napad u Moskvi

Uhapšeno 11 osumnjičenih za napad u Moskvi

Podsjetio je da su američka i britanska ambasada 7. marta uputile savjet svojim građanima da u Moskvi ne posjećuju mjesta masovnog okupljanja, te da se tada održavala manifestacija koja je propraćena velikim bezbjednosnim mjerama.

"Međutim, 15 dana kasnije napadnuta je velika dvorana gdje je bio koncert grupe Piknik, gdje je bilo 6.000 ljudi. Prema tome, imali su dovoljno vremena da promijene cilj i da se adekvatno pripreme", kaže Ćeranić za ATV.

Naglašava da oprema koju su posjedovali teroristi i način njihovog djelovanja upućuje na to da ih je neko pripremao za ovaj napad.

"Neko je njih podržao. Sve sumnje su na Ukrajini. Ajte da se prisjetimo onih čuvenih Putinovih pitanja u razgovoru s Takerom Karlsonom, kada je govorio o terorističkom aktu 'Sjeverni tok 2'. Pitanja su - Kome je to bilo u interesu da se uradi i ko je to mogao da uradi? Postavimo ih i sada. Kome je u interesu bilo da se u centru Moskve dogodi jedan takav strašan teroristički akt? Pa onome ko je u ratu s njima, a to je Ukrajina koja ne može da zadrži prodor ruskih trupa u dubinu svoje teritorije. Ko je to mogao da izvede? Opet, ukrajinske službe bezbjednosti, jer su oni izveli napade na Duginu, Tatarskog, Prilepina... Uz pomoć dijelova zapadnih obavještajnih službi, koje obučavaju njihove ljude, daju im satelitske snimke, pružaju logistiku i uopšte informacije i odstupnicu. Ne treba tu puno da bi se sklopio mozaik kome je u interesu i ko je to mogao da uradi taman da su angažovali ove iz Sirije", rekao je Ćeranić i nastavio:


Ubijali nevine ljude 18 minuta: Objavljena hronologija napada

Ubijali nevine ljude 18 minuta: Objavljena hronologija napada

"Ja ću samo podsjetiti da je kada je bio onaj veliki zemljotres u Turskoj iz Alepa, iz jednog zatvora pobjeglo 20 boraca Islamske države. Gdje se oni još nalaze?? U zatvoru koji je pod kontrolom Kurda. Ako je pod kontrolom Kurda, onda je pod nadzorom američkih službi, gdje je isto tako jedan broj njih pobjegao ili bio oslobođen. Postoje i u Avganistanu. Ali ta Islamska država koja je slomljena, prije svega snagom ruskog oružja, nema taj potencijal da bi mogla organizovati napad ovih dimenzija. Nema ona taj kapacitet".

Tvrdnje da ID stoji iza napada su unaprijed pripremljene teze, objašnjava Ćeranić.

Smatra da će Rusija snažno odgovoriti, ali da neće ishitreno reagovati.


Broj žrtava terorističkog napada povećan na 93

Broj žrtava terorističkog napada povećan na 93

"Zašto bi Islamska država to uradila? Zašto bi bilo ko iz islamskog svijeta to uradio? Pa cijeli islamski svijet, osim ovdje na Balkanu, podržava Rusiju u ratu protiv Ukrajine. Neposredno i pomažu. I tamo gdje su šiiti i tamo gdje su suniti. Saradnja s Iranom, pa sa Ujedinjenim Arapskim Еmiratima, sa Saudijskom Arabijom... nikad nije bila bolja. I to ove islamske zemlje doživljavaju kao mogućnost da se oslobode nekakvih stega i američkih, i francuskih u Africi, i britanskih, itd. Čak i da su uspjeli neke da kupe, ovaj napad treba posmatrati u smislu nalogodavca. Ima i te kako veze s Ukrajinom i nije to moglo proći bez pomoći sa strane, bez opreme, obuke, od strane neke od zapadnih službi. Pa samo pogledajte, ko je plasirao odmah tu informaciju da je uradila ID. Pa, objavljene su i fotografije nekih navodnih terorista. Oni su poginuli prije par godina u Siriji. Pa britanski mediji. Prema tome, sami se otkrivaju", istakao je Ćeranić

Pratite nas i putem Vibera