Ћеранић за АТВ: Напад има везе с Украјином, зашто би неко из исламског свијета то урадио

  • Извор: АТВ
  • 23.03.2024. 11:02

Декан Факултета безбједносних наука Предраг Ћеранић изјавио је за АТВ да Исламска држава нема капацитете да изврши терористички напад у Москви, те да не треба вјеровати извјештајима западних медија да ова терористичка организација стоји иза масакра.

"У исламском свијету сви подржавају Русију, осим овдје на Балкану, односно политичко Сарајево и доле (такозвано) Косово, који су, под утицајем западних сила, против Русије а за Украјину", рекао је Ћеранић у јутарњем програму Алтернативне телевизије.

Он каже да је логично да је напад синоћ, чим се десио, повезан са Украјином, иако је, са друге учињено све да се напад не повеже с Кијевом.

"Америчка страна је дала саопштење да Украјина нема везе с тим, па су из званичне Москве рекли: 'Добро, како ви то знате да нема везе с тим'. Након два сата се на једном Твитер налогу појавило признање кривице, односно, та фамозна Исламска држава. Било би занимљиво када би се установило гдје је ИП адреса тог Твитер налога, односно гдје је то саопштење написано. Јер, раније неки терористички напади, који су исто тако безусловно приписивани Исламској држави након саопштења на Твитеру, показало се да је ИП адреса у неким западним земљама", објашњава Ћеранић.


Ухапшено 11 осумњичених за напад у Москви

Ухапшено 11 осумњичених за напад у Москви

Подсјетио је да су америчка и британска амбасада 7. марта упутиле савјет својим грађанима да у Москви не посјећују мјеста масовног окупљања, те да се тада одржавала манифестација која је пропраћена великим безбједносним мјерама.

"Међутим, 15 дана касније нападнута је велика дворана гдје је био концерт групе Пикник, гдје је било 6.000 људи. Према томе, имали су довољно времена да промијене циљ и да се адекватно припреме", каже Ћеранић за АТВ.

Наглашава да опрема коју су посједовали терористи и начин њиховог дјеловања упућује на то да их је неко припремао за овај напад.

"Неко је њих подржао. Све сумње су на Украјини. Ајте да се присјетимо оних чувених Путинових питања у разговору с Такером Карлсоном, када је говорио о терористичком акту 'Сјеверни ток 2'. Питања су - Коме је то било у интересу да се уради и ко је то могао да уради? Поставимо их и сада. Коме је у интересу било да се у центру Москве догоди један такав страшан терористички акт? Па ономе ко је у рату с њима, а то је Украјина која не може да задржи продор руских трупа у дубину своје територије. Ко је то могао да изведе? Опет, украјинске службе безбједности, јер су они извели нападе на Дугину, Татарског, Прилепина... Уз помоћ дијелова западних обавјештајних служби, које обучавају њихове људе, дају им сателитске снимке, пружају логистику и уопште информације и одступницу. Не треба ту пуно да би се склопио мозаик коме је у интересу и ко је то могао да уради таман да су ангажовали ове из Сирије", рекао је Ћеранић и наставио:


Убијали невине људе 18 минута: Објављена хронологија напада

Убијали невине људе 18 минута: Објављена хронологија напада

"Ја ћу само подсјетити да је када је био онај велики земљотрес у Турској из Алепа, из једног затвора побјегло 20 бораца Исламске државе. Гдје се они још налазе?? У затвору који је под контролом Курда. Ако је под контролом Курда, онда је под надзором америчких служби, гдје је исто тако један број њих побјегао или био ослобођен. Постоје и у Авганистану. Али та Исламска држава која је сломљена, прије свега снагом руског оружја, нема тај потенцијал да би могла организовати напад ових димензија. Нема она тај капацитет".

Тврдње да ИД стоји иза напада су унапријед припремљене тезе, објашњава Ћеранић.

Сматра да ће Русија снажно одговорити, али да неће исхитрено реаговати.


Број жртава терористичког напада повећан на 93

Број жртава терористичког напада повећан на 93

"Зашто би Исламска држава то урадила? Зашто би било ко из исламског свијета то урадио? Па цијели исламски свијет, осим овдје на Балкану, подржава Русију у рату против Украјине. Непосредно и помажу. И тамо гдје су шиити и тамо гдје су сунити. Сарадња с Ираном, па са Уједињеним Арапским Емиратима, са Саудијском Арабијом... никад није била боља. И то ове исламске земље доживљавају као могућност да се ослободе некаквих стега и америчких, и француских у Африци, и британских, итд. Чак и да су успјели неке да купе, овај напад треба посматрати у смислу налогодавца. Има и те како везе с Украјином и није то могло проћи без помоћи са стране, без опреме, обуке, од стране неке од западних служби. Па само погледајте, ко је пласирао одмах ту информацију да је урадила ИД. Па, објављене су и фотографије неких наводних терориста. Они су погинули прије пар година у Сирији. Па британски медији. Према томе, сами се откривају", истакао је Ћеранић

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:15 Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

    '' 'Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)