Bivši predsjednik SAD

Četiri potencijalne prepreke na Trampovom putu ka Bijeloj kući

  • 07.03.2024. 19:20

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp u naponu je snage. "Pokidao" je tokom takozvanog "super utorka" – odnio pobjedu u 14 od 15 država u kojima su organizovani unutarstranački izbori za predsjedničkog kandidata Republikanske stranke (GOP). Ankete pokazuju ogromnu prednost u odnosu na aktuelnog predsjednika, demokratu Džozefa Bajdena. Takođe je pokazao da može da proširi svoju biračku bazu na crne i latino birače.

Uprkos svemu tome, piše "Politiko", pred Trampom su prepreke koje bi mogle da polako – ili brzo – pretvore njegove prednosti u deficite. 

Portal je izdvojio četiri "velike nagazne mine" koje leže na Trampovom putu ka drugom mandatu.

Novac

Ako Bajden ima jedan pravi razlog da bude optimističan uoči izbora 5. novembra, onda je to novac. Trampov konglomerat političkih grupa kolektivno je potrošio više nego što su prikupili 2023. godine, utrošivši desetine miliona dolara na plaćanje advokata. Bivši predsjednik je do kraja januara imao nekih 30 miliona dolara na računu za kampanju, što je daleko manje od 92,6 miliona dolara koje je imao u to vrijeme 2020. i što ga stavlja u znatno nepovoljniji položaj u poređenju sa Bajdenom, koji imao 56 miliona dolara na računu za kampanju.

Orban se kladi na Trampovu pobjedu, tvrdi da je on ključan za mirovni sporazum

Orban se kladi na Trampovu pobjedu, tvrdi da je on ključan za mirovni sporazum

Tramp je ipak "magnet" za prikupljanje sredstava, zahvaljujući ličnom i neposrednom kontaktu sa donatorima, a iz njegove kampanje poručuju da "prikupljanje sredstava nastavlja da raste jer su patriotski donatori uzbuđeni da pomognu u naporima da se Džo Bajden penzioniše".

"Ankete posljednjih dana pokazuju ogromne izazove koji predstoje Džou Bajdenu i njegovoj kampanji. Glasači su nezadovoljni pravcem zemlje i upravljanjem ekonomijom i granicom Džoa Bajdena. Pomoć je na putu", rekao je Aleks Fajfer, direktor komunikacija u Trampovoj kampanji.

Pravne muke

Suđenja Trampu logistička su noćna mora za njegovu kampašu. Slučaj u Njujorku protiv porno zvijezde Stormi Danijels i Plejboj modela Karen Mekdugal počinje krajem mjeseca, a Tramp će morati da prisustvuje suđenju četiri dana u nedjelji, ograničavajući vrijeme koje će biti na turneji. 

Tramp izjavio da zbog optužnica protiv njega ima veću podršku Afroamerikanaca

Tramp izjavio da zbog optužnica protiv njega ima veću podršku Afroamerikanaca

U zavisnosti od toga kako se razvijaju drugi slučajevi, Tramp bi mogao da provede znatno više vremena u sudnicama nakon konvencije GOP u julu. Ali ako drugi slučajevi nastave oda se odlažu, Tramp možda neće provesti ni jedan dan rastrgan između kampanje i suđenja. "Politiko" navodi da će proći će nedjelje ili mjeseci prije nego što "Trampov sudski kalendar" bude jasan.

Pitanje prava na abortus

Tramp je do sada izbjegavao da se u javnosti izjašnjava da li podržava zabranu abortusa, ali će se pritisci na njega da iznese svoj stav nastaviti, naročito jer demokrate žestoko kritikuju ukidanje ženama prava na izbor.

Francuska prva zemlja na svijetu: Abortus proglašen ustavnim pravom!

Francuska prva zemlja na svijetu: Abortus proglašen ustavnim pravom!

Tokom nedavnog intervjua za "Foks njuz" Tramp je rekao da je još uvijek "neodlučan" po pitanju nacionalne zabrane abortusa, ali da je čuo da se pominje "15 nedjelja", aludirajući na zabranu prekida trudnoće poslije 15. nedjelje.

"Pominje se broj 15. Nisam pristao ni na jedan broj; idem da vidim. Želimo da uzmemo problem koji je veoma polarizujući i da ga riješimo i to tako da svi budu srećni", rekao je Tramp.

Partijsko jedinstvo

Tramp bi mogao da ima problema da privuče birače koji su podržavali njegovu glavnu rivalku u GOP-u, Niki Hejli. Sama Republikanska partija je, ipak, u velikoj mjeri zgusnula redove iza Trampa.

Niki Hejli se povlači iz izborne trke, nije podržala Trampa

Niki Hejli se povlači iz izborne trke, nije podržala Trampa

Trampova kampanja tvrdi da bivši predsjednik ima podršku u ključnim izbornim pitanjima, poput imigracije i ekonomije, što će na kraju ubijediti neodlučne republikanske glasače da podrže njegovu kandidaturu. Kampanja takođe ukazuje na reakciju progresivnih birača sa kojom se Bajden suočio zbog njegovog odgovora na izraelski upad u Gazu i nedostatak entuzijazma sa kojim se suočava kod nekih glasača, kao što su Afroamerikanci, kao dokaz da je Demokratska partija više podijeljena od republikanaca, prenosi RT.

Pratite nas i putem Vibera