Бивши предсједник САД

Четири потенцијалне препреке на Трамповом путу ка Бијелој кући

  • 07.03.2024. 19:20

Бивши предсједник САД Доналд Трамп у напону је снаге. "Покидао" је током такозваног "супер уторка" – однио побједу у 14 од 15 држава у којима су организовани унутарстраначки избори за предсједничког кандидата Републиканске странке (ГОП). Анкете показују огромну предност у односу на актуелног предсједника, демократу Џозефа Бајдена. Такође је показао да може да прошири своју бирачку базу на црне и латино бираче.

Упркос свему томе, пише "Политико", пред Трампом су препреке које би могле да полако – или брзо – претворе његове предности у дефиците. 

Портал је издвојио четири "велике нагазне мине" које леже на Трамповом путу ка другом мандату.

Новац

Ако Бајден има један прави разлог да буде оптимистичан уочи избора 5. новембра, онда је то новац. Трампов конгломерат политичких група колективно је потрошио више него што су прикупили 2023. године, утрошивши десетине милиона долара на плаћање адвоката. Бивши предсједник је до краја јануара имао неких 30 милиона долара на рачуну за кампању, што је далеко мање од 92,6 милиона долара које је имао у то вријеме 2020. и што га ставља у знатно неповољнији положај у поређењу са Бајденом, који имао 56 милиона долара на рачуну за кампању.

Орбан се клади на Трампову побједу, тврди да је он кључан за мировни споразум

Орбан се клади на Трампову побједу, тврди да је он кључан за мировни споразум

Трамп је ипак "магнет" за прикупљање средстава, захваљујући личном и непосредном контакту са донаторима, а из његове кампање поручују да "прикупљање средстава наставља да расте јер су патриотски донатори узбуђени да помогну у напорима да се Џо Бајден пензионише".

"Анкете посљедњих дана показују огромне изазове који предстоје Џоу Бајдену и његовој кампањи. Гласачи су незадовољни правцем земље и управљањем економијом и границом Џоа Бајдена. Помоћ је на путу", рекао је Алекс Фајфер, директор комуникација у Трамповој кампањи.

Правне муке

Суђења Трампу логистичка су ноћна мора за његову кампашу. Случај у Њујорку против порно звијезде Сторми Данијелс и Плејбој модела Карен Мекдугал почиње крајем мјесеца, а Трамп ће морати да присуствује суђењу четири дана у недјељи, ограничавајући вријеме које ће бити на турнеји. 

Трамп изјавио да због оптужница против њега има већу подршку Афроамериканаца

Трамп изјавио да због оптужница против њега има већу подршку Афроамериканаца

У зависности од тога како се развијају други случајеви, Трамп би могао да проведе знатно више времена у судницама након конвенције ГОП у јулу. Али ако други случајеви наставе ода се одлажу, Трамп можда неће провести ни један дан растрган између кампање и суђења. "Политико" наводи да ће проћи ће недјеље или мјесеци прије него што "Трампов судски календар" буде јасан.

Питање права на абортус

Трамп је до сада избјегавао да се у јавности изјашњава да ли подржава забрану абортуса, али ће се притисци на њега да изнесе свој став наставити, нарочито јер демократе жестоко критикују укидање женама права на избор.

Француска прва земља на свијету: Абортус проглашен уставним правом!

Француска прва земља на свијету: Абортус проглашен уставним правом!

Током недавног интервјуа за "Фокс њуз" Трамп је рекао да је још увијек "неодлучан" по питању националне забране абортуса, али да је чуо да се помиње "15 недјеља", алудирајући на забрану прекида трудноће послије 15. недјеље.

"Помиње се број 15. Нисам пристао ни на један број; идем да видим. Желимо да узмемо проблем који је веома поларизујући и да га ријешимо и то тако да сви буду срећни", рекао је Трамп.

Партијско јединство

Трамп би могао да има проблема да привуче бираче који су подржавали његову главну ривалку у ГОП-у, Ники Хејли. Сама Републиканска партија је, ипак, у великој мјери згуснула редове иза Трампа.

Ники Хејли се повлачи из изборне трке, није подржала Трампа

Ники Хејли се повлачи из изборне трке, није подржала Трампа

Трампова кампања тврди да бивши предсједник има подршку у кључним изборним питањима, попут имиграције и економије, што ће на крају убиједити неодлучне републиканске гласаче да подрже његову кандидатуру. Кампања такође указује на реакцију прогресивних бирача са којом се Бајден суочио због његовог одговора на израелски упад у Газу и недостатак ентузијазма са којим се суочава код неких гласача, као што су Афроамериканци, као доказ да је Демократска партија више подијељена од републиканаца, преноси РТ.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)