Da li oni znaju šta pričaju?

"Da nije tragično, bilo bi komično": Ursula Zelenskom - "Odličan napredak ka pridruživanju ЕU"

  • 04.11.2023. 16:07

Predsjednik Еvropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da je Ukrajina ostvarila odličan napredak ka pridruživanju ЕU.

Fon der Lajenova rekla je stojeći pored ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog da je Ukrajina dostigla mnoge prekretnice uprkos ratu sa Rusijom i posebno ukazala na reforme pravosuđa.

"Moram da kažem da ste postigli odličan napredak. Znam da ste u procesu završavanja neriješenih reformi. Ako se to dogodi, uvjerena sam da Ukrajina može da ostvari svoj ambiciozni cilj prelaska u sljedeću fazu u procesu pridruživanja", rekla je Fon der Lajenova na konferenciji za novinare.

Zelenski je rekao da ova posjeta dolazi u istorijskom trenutku, kada čekaju političku odluku o Ukrajini.

"Ova odluka će imati ključni uticaj ne samo za Ukrajinu već i za cijelu Еvropu", ocijenio je Zelenski i dodao da je ukrajinska Vlada preduzela sve potrebne korake da bi bila spremna, te obećao da će provođenje reformi biti nastavljeno.

On je ukazao na napore koji se preduzimaju u borbi protiv korupcije, poboljšanju transparentnosti i smanjenju uticaja oligarha na ekonomiju.

Na samitu u decembru bi 27 članica ЕU trebalo da donese odluku o tome da li će dozvoliti Kijevu da počne pregovore o pridruživanju, za šta je potrebna jednoglasna podrška.

Pratite nas i putem Vibera

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 19:49 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:50 Vremenska prognoza

    Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.